Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić je početkom decembra donio rješenje kojim traži da se ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović razriješi dužnosti jer ga smatra odgovornim za kašnjenje u proceduri ratifikacije Konvencije UN-a o pravima osoba s invaliditetom.

Parlamentarci smatraju da je prijedlog o smjeni prije svega stranačko potkusurivanje.

Udruženje invalidnih lica početkom ovog mjeseca protestvovalo je pet dana u zgradi Parlamenta tražeći ratifikaciju konvencije koja reguliše pitanja osoba sa invaliditetom, a pored toga postavili su još sedam uslova zbog kojih su nezadovoljni godinama.

Odluka o smjeni danas je došla na dnevni red Parlamenta koji nije bio spreman smijeniti Halilovića. Beriz Belkić smatra kako je posrijedi politička igra SNSD-a:

Da se iza svega toga krije jedna vrsta političkog obračuna u neslaganju kad je riječ o popisu državne imovine, kad je riječ uopšte o statusu, odnosno kad je riječ o razumijevanju šta je državna imovina, kad je riječ o budžetu naravno i neke stvari gdje se mi i SNSD iz RS u potpunosti razlikujemo. To ne bi trebalo prevoditi na personalni odnos i to bi trebalo da bude korektna, poštena politička borba argumentima.

Slavko Jovičić
iz SNSD-a smatra da je odluka njegovog stranačkog kolege i predsjedavajućeg Vijeća ministara proceduralna greška.

Mogu predlagati da ne znam ko da se smijeni. Evo sad je taj predlog da se smijeni gospodin Safet Halilović, nije imao mogućnosti. Odmah je Stranka za BiH, kontra reakcijom, zatražila smjenu predsjedavajućeg, gospodina Špirića. Ni jedna ni druga stvar nije mogluća da se desi u Parlamentu i to je samo da trošimo uzalud vrijeme, nema govora – neće biti smijenjen ni ovaj ni onaj, kaže Jovičić.

Opozicione stranke uglavnom smatraju kako je ovaj slučaj, kao i prethodni, samo dokaz nefunkcionisanja vladajuće koalicije. Denis Bećirović iz SDP-a smatra da kada bi se zaista radilo o ocjeni nečijeg rada kompletno Vijeće ministara bi trebalo biti smijenjeno.

Evidentno je da predsjedavajući Vijeća ministara kontinuirano želi da kreira vještački krize i vještačku destabilizaciju organa vlasti na državnom nivou. Posjećam da je taj isti Špirić prije nepunu godinu dana dao ostavku, pa je onda povukao ostavku iako se u međuvremenu nije ništa promijenilo, onda nas je to isto Vijeće ministara zabavljalo pet mjeseci sa ostavkom ministra iz SDA. I sada evo imaju namjeru da otvore novu aferu sa ministrom iz Stranke za BiH. Zaista, to je neprihvatljivo i riječ je o vještačkoj krizi u Vijeću ministara, kaže Bećirović.

Svevijesti.ba/RSE

Leave a Reply

*

captcha *