Prilikom kupovine kurbana, iz inspekcija sugeriraju da se životinja kupuje iz provjerenih domaćih stada nad kojima je izvršeno dijagnostičko ispitivanje na brucelozu te stada koja posjeduju ušne markice i svjedodžbu o zdravstvenom stanju životinja, a da se kurbani ne kupuju od nomada.

Za grla koja nisu dijagnosticirana na brucelozu i koja nemaju ušne markice i svjedodžbu o zdravstvenom stanju životinja, obvezno izvršiti veterinarski nadzor u nadležnoj veterinarskoj stanici o općem zdravlju kurbana, odnosno životinje koja se kolje.

Klanje i sve ostale radnje vezane za klanje kurbana nastojati obavljati u uvjetnim prostorijama uz maksimalno osiguranje sanitarnih uvjeta.

S obzirom na to da se ove godine počelo s vakcinacijom malih preživara i da sve životinje moraju biti vakcinisane protiv bruceloze, iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove upozoravamo da se obrati pažnja na to da svaka vakcinisana životinja mora biti obilježena sa dvije ušne markice, i to identifikacijskom ušnom markicom na kojoj je identifikacijski broj i s trouglastom ušnom markicom žute boje na kojoj je oznaka V (vakcinisano) i godina kada je vakcinacija provedena (2009).

Vakcinisane životinje (ovce) ne mogu se stavljati u promet dvije sedmice od urađene vakcinacije, a meso vakcinisanih životinja ne može se upotrebljavati tri mjeseca od provedene vakcinacije, odnosno dok životinja ne stekne imunitet.

Ako se konzumira meso životinje koja nije stekla imunitet, postoji velika opasnost da je ona zaražena, što može prouzročiti neželjene posljedice po konzumenta i zaraznu bolest “brucelozu”.

Sve navedeno ima za cilj da upozori građane na opasnost zvanu bolest “bruceloza”, koja je trenutno prisutna na području Tuzlanskog kantona, a koju su tu uglavnom sa svojim stadima donijeli nomadi i nomadska ispaša, navodi se u priopćenju Kantonalne uprave za inspekcijske poslove. 

Fena

Leave a Reply

*

captcha *