IslamBosna.ba- Postoji mnogo načina da se prevlada neuspjeh. Neispunjeni ciljevi su prirodni dio napretka. Kao što poslovica kaže- Ukoliko niste pali, onda ne pokušavate ništa novo. Kada se radi o našim ciljeva često nas spotiče jedan od dvije krajnosti-
1. Strah nas je neuspjeha tako da ni ne pokušavamo
2. Toliko smo ubjeđeni da nećemo uspjeti da se razočaramo i odustajemo čim se suočimo sa prvim neuspjehom
Strah od neuspjeha je nešto što sam obradio u svojoj knjizi Najbolji od svih stvorenja- Islamski vodič za samopouzdanje. U ovom tekstu, želim da obraditi drugi problem, kako da podnesemo neuspjeh. U narednim redovima je pet koraka za prevladavanje neuspjeha:

1. Očekujte da će se neuspjeh dogoditi
Naivno je misliti da u životu možemo postići sve zacrtane ciljeve bez da se suočimo sa iskušenjima i zastojima na putu. Iskušenja i zastoji su prirodni dio života, pa bismo ih trebali očekivati, planirati ih i suočiti se mudro sa njima. Bilo da se radi o našim duhovnim ciljevima ili svjetovnim ciljevima, bit ćemo iskušavani, i ovi trenuci iskušenja pokazuju kakvi smo zapravo iznutra.
Jedan od načina prevazilaženja neuspjeha jeste da očekujemo da stvari mogu krenuti pogrešnim tokom. Ukoliko se to dogodi, reagujte kao što je planirano. Ukoliko se ne dogodi, zahvalite Allahu i smatrajte to Allahovim darom. To je za vas pobjedonosna situacija.

2. Prihvatite svoju sudbinu
Kader (sudbina) je vrlo često pogrešno shvaćen koncept, o njemu ljudi često imaju fatalistička stajališta ili suprotno. Islam nas uči srednjem putu, ali sada nećemo detaljisati o kaderu.
Vezano za našu temu, ukoliko ste napravili planove, dajte sve od sebe i posvetite se postizanju svojih ciljeva, nemojte očajavati niti se ljutiti. Postoje stvari koje su van naše kontrole i mi moramo prihvatiti da je Allahova odredba nešto najbolje za nas.
Ukoliko je  cilj plemenit, slijedite ga znajući da kada bude pravo vrijeme, Allah će otvoriti vrata da kako bi nam pomogao. Prihvatanje kadera i saznanje da Allah zna što je najbolje za nas nam da je osjećaj mira i zadovoljstva kada ne dobijemo sve što želimo na ovom svijetu.

3. Imajte rezervne planove
Jedan od načina da prevladate neuspjeh je da imate rezervne planove. Mala je vjerovatnoća da ćete iz prvog pokušaja postići svoj cilj. Iako je vaš plan brilijantan potrebno je da ipak napravite plan kada stvari ne idu onako kako ste očekivali. Mislite o stvarima koje mogu poći po zlu i kako da se nosite s njima. Napravite rezervni plan, i rezervni plan za njega, tako da bez obzira šta god da se desi po zlu, vi i dalje idete ka svome cilju alternativnim pravcima.
Kada je Poslanik, s.a.v.s., sa ashabima krenuo iz Medine da obave umru u Mekki, nisu im dozvolili da uđu u Mekku. To je dovelo do plana B, potpisivanja ugovora o miru sa vođama Mekke, dozvoljavajući im da obave umru sljedeće godine.

To je značilo ispunjavanje njihovog cilja umre jednu godinu kasnije, ali oni su ipak postigli svoj cilj a također još mnogo toga. Nisu se vratili i odustali već su pronašli način da kasnije ostvare svoj cilj.
4. Faktor sabura
Razmislimo o Bitci na Uhudu. Poslanik, s.a.v.s., i ashabi su doživjeli veliki poraz na Uhudu i izgubili su veliki broj dobrih ljudi. Oni nisu očajavali ili odustali, sljedećeg dana su se vratili na bojno polje uprkos ranama. Oni su nastavili prema svome cilju čak i kada im stvari nisu išle na ruku i to je jedan od faktora koji im je otvorio vrata pobjede.
To je faktor sabura. Sabur nije pasivni čin sjedenja u pozadini i kad se ne radi ništa, očekivanje da pomoć stigne na čudesan način. Sabur je aktivni atribut ustrajnosti, strpljivog planiranja, odupiranja iskušenjima na koje nailazimo i kretanje naprijed uprkos nedaćama. Ukoliko želimo da nešto postignemo, potreban nam je sabur jer ne postoji prečica do istinskog uspjeha na ovom svijetu ili sljedećem. Svaki cilj koji vrijedi ostvariti zahtjeva jako puno sabura, tako se naučite saburu.

5. Budite fleksibilni
Dok provodite svoje ciljeve, razmišljajte o boljim ciljevima, plemenitijim potragama, većim pozivima ili alternativnim pravcima da postignete svoje ciljeve. Možda cilj koji ste sebi postavili sa 20- tak godina i nije nešto što sada želite u svom životu. Ako i dalje jurite taj cilj, a tokom potrage ste naišli na nešto bolje, onda razmislite da prebacite svoj fokus. Možda je raniji cilj bio privremen kako bi vas odveo do ovog novog boljeg cilja.
U ranim godinama islama, veliki broj ashaba se preselio u Abesiniju i nastanio se tamo. Mnogo godina kasnije oni su se doselili u Medinu jer je ona bila znatno bolje okruženje za praktikovanje i služenje islamu. Isto tako, možda je vaš cilj da se preselite u određenu zemlju ili se bavite nekim određenim zanimanjem, međutim kasnije u životu za vas se mogu otvoriti nove bolje mogućnosti. Razmislite o premještanju fokusa jer se život neprestano mijenja, stoga nemojte ostati fokusirani na prošlost, gledajte šta je najbolje za vašu porodicu i vas same u životu nakon smrti prije svega.

Nemoj zaboraviti da podijeliš hair!

 

Napisao: Ismail Kamder

Prijevod i obrada: IslamBosna.ba