IslamBosna.ba- Ramazan je mjesec duhovnog rasta, ali to je također mjesec mentalnog i emotivnog rasta. Ovdje je pet psiholoških prednosti posta:

1. Post povećava vašu iskrenost prema Allahu što dovodi do istinske sreće

Kao što sam to spomenula u svojoj knjizi ‘Kako biti sretan musliman, inšaAllah’ pravi izvor sreće je iskren odnos sa Allahom, zasnovan samo na obožavanju Njega.

Post je veoma posebna vrsta ibadeta. Allah, s.v.t., kaže u kudsi hadisu: Post je moj i samo Ja za njega posebno nagrađujem.
Islamski učenjaci imaju puno ideja zbog čega Allah, s.v.t., kaže da je post samo Njegov. Pojedini kažu da se post ne može pokazati, jer samo Allah, s.v.t., zna zasigurno da li osoba zaista posti. Pojedini navode da u frazi ‘samo moj’ znači da je post najdraži ibadet Allahu, s.v.t.

Post je težak i dokazuje vašu iskrenu vjeru u Allaha, s.v.t. Psihološka istraživanja pokazuju da naša ponašanja oblikuju našu ličnost, stoga nas post oblikuje u iskrenije muslimane.

2. Post povećava samopoštovanje

Samopoštovanje je ono što osjećamo o sebi, naš osjećaj vrijednosti. Visoko samopoštovanje direktno utječe na našu unutrašnju sreću.
Postiti cijeli mjesec svakog dana je veliko postignuće. Nakon svakoga dana kojeg ispostimo mi osjećamo pobjedu. Ne samo da smo poslušni Allahovoj naredbi, već također pokoravamo naše fizičke želje.
Trebali bismo imati dobro mišljenje o sebi jer živimo da zadovoljimo Allaha, s.v.t., umjesto materijalističkog života kojeg većina ljudi izabere.

Bogatstvo i sinovi su ukras u životu na ovom svijetu, a dobra djela, koja vječno ostaju, biće od Gospodara tvoga bolje nagrađena i ono u što se čovjek može pouzdati.(El-Kehf, 46)

3. Post povećava osjećaj zahvalnosti

Doživljavajući duge periode gladi i žeđi, shvatamo kolika nam je blagodat podarena u hrani. Zahvalnost je važna za psihološku dobrobit i također u stjecanju zadovoljstva Allaha, s.v.t.
O vjernici, jedite ukusna jela koja smo vam podarili i budite Allahu zahvalni, ta vi se samo Njemu klanjate! (el-Bekara, 172)
a zadovoljan je vama ako budete zahvalni. (ez-Zumer, 7)

4. Post povećava naše društvene veze

Psihološka istraživanja pokazuju da su pozitivni društveni odnosi neophodni za emocionalno zdravlje. Islam nas potiče na zajedničke iftare. Post povećava naš osjećaj zajedništva sa našim ummetom.
Poslanik, s.a.v.s., nas potiče da iftarimo zajedno riječima: Ko pripremi iftar postaču, imat će nagradu kao i on, a da se postaču njegovi sevapi uopće ne umanjuju.

5. Post povećava našu samosvjest i samokontrolu

Poslanik, s.a.v.s., je kazao: Ko ne ostavi ružan govor i ružna djela, nema potrebe da ostavlja hranu i piće!
Post uključuje kontrolisanje onoga što kažemo i radimo, zajedno s našim želucima. Normalno je da se osjećamo razdražljivo ili slabo kada postimo zbog bioloških razloga. Svjesnost tih osjećaja će nam pomoći da se kontrolišemo.

Samosvjesnost je važna za psihičko blagostanje jer nas sprječava da djelujemo na način zbog kojeg se možemo kajati. Samokontrola je obilježje zrelih i emotivno zdravih osoba.
Podsjećanje na psihološke koristi posta će nam pomoći da post zavolimo još više.

Nemoj zaboraviti da podijeliš hair!

Napisala: Šejma Selam Sumer

Prijevod i obrada: IslamBosna.ba