IslamBosna.ba– U zemlji u kojoj se više od 35 posto djevojaka obeshrabruje da studira i da ide u školu, mlada Sušma Verma iz Lucknowa ima drugačiju priču! Već sa sedam godina kada većina njenih vršnjaka jedva da je posvećivala učenju 30 minuta, Sušma je već završila deseti razred. U dobi od 13 godina već je završila fakultet i stekla magistarsku diplomu iz mikrobiologije na Lucknow univerzitetu.
A sada, u dobi od 15 godina, ona je učinila korak više postavši najmlađi doktorand na Babasaheb Bhimrao Ambedkar univerzitetu (BBAU) u Lucknowu- u klasi gdje je njen najmlađi kolega stariji od nje, barem, devet godina.

Sushma Verma

Istina je da postoje mnogi pametni, izvanredni studenti koji potječu iz siromašnih porodica ali samo je jedna Sušma Verma. Njeni roditelji nisu završili fakultete niti su joj pomogli u učenju, Sušmini roditelji su nepismeni. Godine 2007. ušla je u Limca knjigu rekorda kao najmlađa učenica koja je radila završne ispite za deseti razred. U dobi od deset godina već je bila sigurna u svoju karijeru i željela je da postane doktor te je radila pripremni test međutim birokratija i univerzitetska pravila su je, međutim, spriječili da postane indijski Doogie Howser i ostvari svoje akademske ciljeve i rezultati testa su povučeni.


Mudra i previše zrela za svoje godine, Sušma je kazala za The Times of India: “O osobi uvijek treba suditi na osnovu talenta i potencijala, ne po godinama. Jako sam željela da postanem doktor, ali sada moram čekati dok ne napunim 17 godina, što je mi je veliko razočarenje”.

Sushma Verma

Ono što je također začuđujuće jeste da je Šušma nije jedini genije u porodici, njen stariji brat, Šailendra, je sa 14 godina dobio fakultetsku diplomu iz oblasti informatike. Međutim, ono što čini njeno dostignuće posebnim jeste činjenica da je diplomirala na istom fakultetu gdje njen otac radi kao sanitarni radnik. Njen otac Tedž Bahadur (51) je ranije radio kao nadničar prije nego što mu je prorektor univerziteta pomogao da dobije posao u kampusu kao sanitarni nadzornik kako bi mogao izdržavati svoju kćerku i ostatak porodice. Kao nadničar zarađivao je dnevno oko 3 dolara što je ulagao u potrebe svoje porodice.

AP Photo/Rajesh Kumar Singh

“Sada želim doktorirati najvjerovatnije u poljoprivrednoj mikrobiologiji”, kaže Sušma.
Sušma živi jako skromnim životom u porodice sa četvero djece- jede, spava i uči u skučenom jednosobnom stanu u Lucknow.
Njihova najdragocjenija imovina uključuje radni sto i polovni kompjuter.

IslamBosna.ba