NATO mijenja svoje sigurnosne procedure u Evropi nakon što je u sedam dana u svojim redovima u Njemačkoj otkrio dva špijuna. Prema pisanju britanskog “Timesa”, riječ je o civilnom zaposleniku koji je prodajom vrlo osjetljivih planova američke vojske sebi želio osigurati udoban život u penziji.

Pod uticajem jedne istraživačke novnarke pilot helikoptera odlučio se na krađu podataka, piše njemački magazin Focus. Oba špijuna na svoje su kompjutere prebacili vrlo osjetljive materijale o operacijama američke vojske u Afganistanu i drugdje u svijetu, zajedno sa 30 šifri za tajne vojne dosjee. Neidentificirani vojni dužnosnici za “Times” su izjavili kako je curenje podataka moglo izazvati “neograničenu štetu”.

Prvi špijun identificiran je samo kao Manfred K. Za njega se vjeruje kako je taj 60-godišnji civilni zaposlenik vazdušne baze u Ramsteinu bio nezadovoljan malom platom, a prodajom NATO-ovih tajni namjeravao je sebi osigurati udoban život nakon odlaska u penziju.

Ponuda od devet miliona eura

On je osumnjičen za učestvovanje u pokušaju sabotaže baze u Ramsteinu, koja je sjedište američkih vazdušnih snaga u Evropi i glavno čvorište za operacije u Afganistanu. Materijali koje pokušao prodati tiču se taktičkih planova za američke vojne operacije u svijetu u razdoblju od idućih nekoliko godina, a dokopao se navodno i šifri za kompjuterske programe kojima se služi samo vojni vrh. Riječ je o A materijalu za rusku tajnu službu FSB, objavio je jedan njemački novinar, koji tvrdi da su Rusi Manfredu ponudili devet miliona eura.

Sve za ljubav ljubav

Pilot helikoptera špijunirao je za jednu, navodno udanu novinarku, tražeći ekskluzivan materijal za njenu knjigu o ratu protiv terorizma. Među dokumentima koje je kopirao detalji su operacija njemačkih specijalnih jedinica u Afganistanu, tajne šifre i satelitske snimke neprijateljskih baza, koje su snimili francuski obavještajci. Izvori tvrde kako su ti podaci mogli kompromitirati operacije SAS-a i američkih specijalaca. Prema saznanjima njemačkog “Focusa”, pilot helikoptera napravio je sve zbog novinarke koja ga je uvjerila da je “zaljubljena u njega”.

On je uhapšen kad je njen muž, inače pilot njemačkog Bundeswehra, pronašao vlastito ime na tajnoj listi pilota u ukradenim materijalima.

Pometnju u evropskim bazama NATO-a

Otkriće dvaju špijuna izazvalo je navodno pravu pometnju u evropskim bazama NATO-a. Sigurnosne procedure se preispituju, a navodno se razmišlja o ograničavanju pristupa tajnim podacima samo vojnom osoblju. Istražuje se je li dio materijala već došao do ruskih obavještajnih službi, kao probni materijal.

(dnevniavazba)

Leave a Reply

*

captcha *