Policija je Breiviku pročitala optužnicu na 19 strana u zatvoru na periferiji Osla pod jakim obezbjeđenjem, gdje se 33-godišnji desničarski ekstremista nalazi do početka suđenja 16. aprila, prenio je AFP.

Ubica je bio potpuno miran za vrijeme čitanja optužnice, izjavio je policijski oficir Tore Jo Nilsen.

Odluka tužilaštva

Za ovakve optužbe predviđena je kazna u trajanju od maksimalno 21 godine zatvora, ali se dužina kazne može povećati ukoliko se procijeni da je osuđenik opasan po društvo.

Umjesto toga, ukoliko se utvrdi da je osuđenik mentalno poremećen, on bi mogao biti upućen na liječenje u psihijatrijsku zatvorsku ustanovu, podsjeća francuska agencija.

Breivik je trenutno podvrgnut drugoj po redu psihijatrijskoj procjeni po nalogu suda, nakon što je u prvoj, sprovedenoj prošle godine, zaključeno da je mentalno poremećen.

Tužilaštvo je prošle nedjelje izjavilo da je spremno da prihvati nalaz da je Breivik mentalno bolestan i, dakle, da ne može biti krivično odgovoran za svoje postupke, te možda i neće pozvati na zatvorsku kaznu, ali je zadržalo pravo da promijeni stav ako se do kraja suđenja pojave novi dokazi vezani za njegovo mentalno zdravlje.

Breivik je trenutno podvrgnut drugoj po redu psihijatrijskoj procjeni po nalogu suda, nakon što je u prvoj, sprovedenoj prošle godine, zaključeno da je mentalno poremećen.

Niz kritika

Takva dijagnoza, koja bi, ukoliko je sud podrži, isključila zatvorsku kaznu, izazvala je niz kritika, jer mnogi ukazuju da je on godinama planirao masakre, koje je tako hladnokrvno izvršio.

Kakvi god bili zaključci druge ekspertske procjene Breivikove uračunljivosti i krivične odgovornosti, on će biti izveden pred sud 16. aprila i na sudiji će biti da odluči da li može biti osuđen na zatvorsku kaznu, navodi AFP.

Breivik je 22. jula prošle godine aktivirao bombu ispred zgrade vlade u norveškoj prijestonici, usmrtivši osmoro ljudi, a potom je na otoku toja, obučen kao policajac, pucao i ubio 69 ljudi, uglavnom tinejdžera, okupljenih u ljetnjem kampu podmlatka vladajuće Laburističke partije.

Izvor: Agencije

(balkansaljazeeracom)

Leave a Reply

*

captcha *