Prve grupe Bosanaca i Hercegovaca koji su pokušali dobiti azil u Švedskoj, već su deportovane iz ove skandinavske zemlje i vraćene u BiH.

Stotine ljudi, uglavnom s područja Zvornika, Sapne i Kalesije, zaputilo se u Švedsku, uprkos upozorenjima da u ovoj zemlji ne mogu dobiti azil zbog ekonomskih razloga.

Sada je krenula njihova deportacija. Proteklih dana manje grupe njih su vraćane u BiH avionom, preko Aerodroma Sarajevo.

Vrlo malo njih je željelo razgovarati o svom putu u Švedsku, a još manje da otkirva svoj identitet.

Emrah Džafić iz mjesta Hajdarevići kod Zvornika jedan je od rijetkih koji želi javno govoriti o svom putu u Švedsku i nazad.

– Kao i svi drugi čuo sam priču da se azil dobija k’o od šale da žele naseliti 100 hiljada Bosanaca u neku regiju gdje je narod nestao prije nekoliko godina i da primaju Bosance jer smo bijeli i tome slične priče. Odlučio sam se krenuti na put kada je krenula moja sestra i nisam više puno razmišljao. Kada sam kupovao kartu u Kantić tursu niko me ništa nije pitao samo su tražili da izbrojim pare kako bih dobio povratnu kartu za Švedsku. Na granici sam sa pasošem prošao najnormalnije, a novca sam ponio dovoljno za pokazati-ispričao je Džafić za sajt Bosnjacimuslimani.com.

Kazao je da se po dolasku prijavio u Zavod za migraciju, te da je nakon uzimanja podataka raspoređen sam u jedno od prihvatilišta.

-Pozvan sam na razgovor o mom problemu i zahtijevu za azil. Poslije 30 dana sproveden sam do mjesta blizu aerodroma, a poslije 4 dana sam smješten u avion i poslan za Bosnu. Lijep doživljaj za mene kao mladog insana od 20 godina. Imao sam besplatnu hranu cijelo vrijeme i 70 eura mjesečno za druge troškove. Meni kao samcu nije bilo loše, ali ljudi sa malom djecom prošli su kroz velika iskušenja koja su uzaludna. Trenutno se uposlenici Zavoda za migracije Švedske nalaze po odmorima, pa će se ovaj proces povratka svih prijavljenih azilanata iz Švedske okončati u mjesecu septembru. Niko neće ostati. Među prvima sam koji se vraća i dobio sam samo jednu godinu zabrane ulaska u EU, a svi ostali koji se budu žalili dobit će i do 6 godina zabrane ulaska u EU, ispričao je Džafić.

(Bportal.ba)

(bportalba)

Leave a Reply

*

captcha *