Tunis – Zagrijana rasprava o zabrani hidzaba se obnovila u Tunisu nakon sto je Vlada opravdala svoje stavove tvrdeci da stiti prava zena, dok patnja studentica se nastavlja sa pocetkom nove skolske godine.

“Usporit ce nas napredak. Vratit cemo se korak unazad i to ce biti veliki udarac na temelj drustvenog stabiliteta i blagostanja”, rekao je Hedi Mhenni, glavni sekretar vladajuce partije RCD braneci zabranu hidzaba prenosi Reuters.

Mhenni je rekao da zakondavstvo mora biti postovano u skolskim ustanovama i javnim gradjevinama. Inace, upozorava da bi ovo pitanje moglo biti prepreka za razvojni proces drzave.

“Ako danas prihvatimo mahramu, sutra cemo morat prihvatit oduzimanje prava zene da radi i glasa i da bude obrazovana i da se njene obaveze samo svedu na reprodukciju i kucne poslove.”

Godine 1981 predsjednik Tunisa Habib Bourguiba (1956-1987) ratificirao je zakon br.108 zabranjujci zenama u Tunisu da nose hidzab u drzavnim ustanovama.

Stanje se nastavilo pogorsavat tako da je Vlada tokom 1980-1990ih godina donjela zakone o vecim restrikcijama.

Hidzab je dozivio povratak medju mladim zenama i studenticama u ovoj sjevernoafrickoj zemlji bez obzira na zakon br.108 koji opisuje pokrivanje kose kao “sektasko odjevanje”.

Hidzab je prema islamu obavezan kodeks odjevanja a ne samo vjerski simbol koji pokazuje pripadnost.

Aktivisti za ljudska prava, pravnici i intelektualci su napali vladinu opresivnu kampanju koja se pokrece pocetkom svake skolske godine, naglasivajuci da zabrana hidzaba krsi osnovna prava zena u Tunisu.

“Nacin na koji vlasti postupaju u pitanju zabrane hidzaba vrijedja osnovna ljudska prava i protivi se sa nacelima nase vjere i naseg identiteta”, Ziad al- Dolati bivsi lider pokreta al-Nahda izjavio je za IslamOnline

Al-Dolati je kritikovao organizacije za prava zena u Tunisu zbog njihovih duplih arsina, govoreci da oni ne praktikuju ono sto pricaju kada su u pitanju djevojke sa hdzabom, koje su izbacene sa nastava.

“Nevjerovatno je da su uporni zagovornici prava zene na obrazovanje, ali okrecu glavu kada se to osnovno pravo uskracuje djevojkama koje nose hidzab”.

“Ove organizacije su usvojile ideologije koje negiraju sami dojam arapskog i islamskog identiteta”, govori Nour al-Din al-Awaidi urednik casopisa Aqlaam.

“Oni smatraju hidzab kao simbol zaostalosti zene i nedostatak slobode”, tvrdi on.

Aktivisti za ljudska prava i zabrinuti roditelji su podigli svoj glas protiv slucajeva uznemiravanja pokrivenih studentica u skolama i univerzitetima bilo od strane sigurnosnog osoblja ili drzavnih sluzbenika.

“Pokrivene studentke nisu bile dozovljene da pohadjaju nastavu u Sfaxu i zvanicnici lokalnog skolstva su odbili sresti njihove roditelje”, rekla je jedna pokrivena studentica koja je trazila da ostane anonimna.

Dodala je da u drugim institucijama pokrivene djevojke su bile izbacene a druge prisiljene da podpisu papir gdje obecavaju da ce skinut hidzab da bi ostale u skoli.

Prisiljeni na tezak izbor neke djevojke su morale napustiti skolovanje da bi izbjegle stalno vrijedjanje.

Tunis pripada malom broju muslimanskih zemalja gdje je zabranjena nosnja hidzaba.

Turska sekularna drzava takodjer zabranjuje zenama da nose hidzab na drzavnim univerzitetima.

U Europi, Francuska je izazvala raspravu 2004 prihvatajuci zakon koji zabranjuje hidzab i vjerske znakove.

Francuski muslimani – znacajan broj od oko 6 miliona – zajedno sa drugim minoritetima i grupama za ljudska prava strogo osudjuju ovaj zakon, navodeci da zakon narusava vjersku slobodu u sekularnoj Francuskoj.

Izvor: IslamOnline

Preveo Salih S. Trebinjac

 

Leave a Reply

*

captcha *