“Stvar je u ophođenju s imigrantima s više poštovanja i na civiliziraniji način”, izjavio je šef policije Bent Hersler. Prema Hersleru, kurs je ugovoren na zahtjev policajaca koji su tražili da im odjel osigura bolju komunikaciju sa stanovnicima Rosengårda, koji su većinom imigrantskog porijekla i švedski je njihov drugi jezik.

Pored učenja osnova arapskog jezika, kurs nudi i osnove muslimanske kulture i tradicije kako bi policajci bolje razumjeli kulturne razlike koje često vode do nerazmjevanja s lokalnim stanovništvom. “Radujemo se što ćemo proširiti naše znanje”, izjavio je Hersler. “Svaki put kad govorimo, ispoljavamo sebe u vlastitoj kulturi, čak iako govorimo isti jezik nema garancija da će ljudi razumjeti jedni druge”, dodaje Hersler.

Kurs, koji organizira studieförbundet Vuxenskolan održavat će se tokom slobodnog vremena policajaca i usmjerit će se na fraze koje će policajci moći da upotrebljavaju u svakodnevnom radu. “Oni očigledno neće naučiti cijeli jezik”, izjavila je Lena Gustafsson  iz Studieförbundet Vuxenskolan za novine. Iako nastavak kursa nije za sada planiran, Hersler je izjavio za novine, da ukoliko se kurs arapskoj jezika i kulture pokaže uspiješnim, onda će se uvesti i dalje usavršavanje.

IslamBosna.ba

Leave a Reply

*

captcha *