Kantoni su ionako u ogromnom deficitu jer im nedostaje novca, među ostalim, i za isplate većih plaća policajcima, što je predviđeno federalnim zakonom.

S obzirom na to da je realizacija policijskih plaća na kantonalnom nivou – na dugom je štapu. Primjer je Zeničko-dobojski kanton, javlja FTV.

Policajci u Zeničko-dobojskom kantonu imaju plaću u prosjeku od 600 maraka. Očekivali su da će donošenjem novog zakona nepravda biti ispravljena, međutim to se nije desilo jer je zakon donesen a federalnom nivou, ali se realizira na kantonalonm.

”Jedan od parametara na osnovu kojeg u doneseni ti zakoni kaže – ista plaća za isti čin, isti posao. Mi ne tražimo od Vlade u ZDK-u ništa drugo nego da poštuje federalni zakon što ih obavezuje da sve to donese na nivou ZDK-a”, kaže Elvedin Mioč, predsjednik Sindikata policije ZDK-a.

Policajci ne prihvataju da nema novca u kantonalnom budžetu. Privreda ovog kantona četvrtina je ukupnih privrednih aktivnosti u Federaciji. Sudeći po tome kako se raspodjeljuju prihodi kantonima, zahtjevi policajaca, tvrde u ovom kantonu, ne mogu biti ispunjeni.

”Sve što je dogovoreno u socijalnom dijalogu između predstavnika Sindikata policije i predstavnika vlasti u konačnici nije tako. Ono što je unutar svega problematično jeste sama izjava federalnog ministra finansija Bevande da kod donošenja ovog zakona sredstava prema kantonima nema”, kaže Mirnes Isaković, predsjednik Kantonalnog odbora SSS-a ZDK-a.

Policajci su spremni na pregovore, ali i štrajk ukoliko traženi zakon hitno ne bude pred zastupnicima Skupštine. Mioč kaže da će se 1. septembra tačno znati kad štrajk počinje.

”Ono što bude nužno mi ćemo radit, ali sve one ostale poslove koje smo do sad radili, preventivu, to neka ova vlada zaboravi, a sve ostale posljedice će snosit oni”.

Zahtjevi policajaca dolaze u nezgodnom trenutku, u predizbornom periodu. Sead Zajimović, predsjedavajući Skupštine ZDK-a, kaže da nije siguran da će se stići donijeti zakon u ovom sazivu. Najvjerovatnije je da će se ići u reblans budžeta do prije isteka mandata.

Vlada je već zahtjeve Sindikata ocijenila nerealnim. Prihodi bi morali biti veći najmanje za 20 miliona maraka da bi se sve veći zahtjevi korisnika iz budžeta ispunili.

24sata.info

Leave a Reply

*

captcha *