IslamBosna.ba- Veliki broj njemačkih stranaka reagovao je na mogućnost dolaska turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana u Njemačku, gdje bi se, u toku kampanje za referendum, Erdoan susreo sa turskom dijasporom koja živi u ovoj evropskoj zemlji.

Prema izvještajima katarske al-Jazeere, koja se poziva na njemački list Bild, Erdoanovi pristalice u Njemačkoj, u više saveznih republika, tragaju za salama koje mogu okupiti najmanje deset hiljada ljudi, gdje bi se turski predsjednik mogao obratiti svojim simpatizerima.

Prva reakcija na mogući Erdoanovu posjetu dolazi iz savezne republike Sjeverne Rajne Vestfalije, gdje bi se Erdoan mogao obratiti svojim pristalicama, gdje lokalni ministar unutrašnjih poslova Ralf Jeger poziva centralne njemačke vlasti da turskom predsjedniku zabrane obraćanje u ovoj ili bilo kojoj drugoj njemačkoj republici. Prema njegovom mišljenju, takva aktivnost bi značila “zloupotrebu slobode govora” znajući, pritom, da se u ovoj republici, prošlog mjeseca, pred više od deset hiljada ljudi, obratio turski premijer Binali Yildirim.

Njemačka Partija ljevice, koja je u opoziciji, zatražila je od njemačkih vlasti da “zauzme jasan stav” o onome što je ocijenila kao “kampanja u Njemačkoj za uvođenje diktature u Turskoj.”

Džem Ozdemir, inače turskog porijekla, predsjednik Partije zelenih, pozvao je njemačke vlasti da saopće Erdoanu “da nije dobrodošao u Njemačku dok se u Turskoj ne sprovede referendum.”

Zvanični Berlin je na sve ove prozivke odgovorio da turski predsjednik nije zvanično najavio skoriju posjetu Njemačkoj.

Turskom ministru pravde, Bekiru Bozdagu, već je zabranjeno da se obrati turskoj dijaspori u gradu Gagenau, u Njemačkoj, nakon što mu je, u prvobitnoj odluci to bilo dozvoljeno. U saopćenju vlasti ovog grada na jugozapadu Njemačke, navodi se da je “ovaj grad suviše mali za jedno takvo okupljanje.”

U Njemačkoj, od oko tri miliona Turaka, koliko zvanično ima turska dijaspora, na referendumu koji će se održati 16. aprila pravo glasa ima oko 1.5 miliona.

IslamBosna.ba