IslamBosna.ba- Više od polovine Jevreja u Izraelu podržava protjerivanje Arapa iz zemlje, otkrilo je novo istraživanje koje je sproveo Pew Research Centre između oktobra 2014. i maja 2015. godine. U istraživanje je bilo uključeno 5.601 državljanin Izraela, uključujući i Arape, i pokazalo je da 48 posto Jevreja i 71 posto religioznih Jevreja podržava protjerivanje Arapa iz zemlje.
Što se tiče Jevreja sekularista, 58 posto se protivi ideji protjerivanja Arapa, dok je jedna trećina se slaže sa idejom.
Sedamdeset devet posto Arapa tvrdi da ‘postoji jako mnogo diskriminacije u izraelskom društvu’, dok 74 posto Jevreja tvrdi da oni ne vide takvu diskriminaciju.
Velika većina Jevreja je navelo da vide Izrael i kao jevrejsku i kao demokratsku državu, ali 89 posto sekularnih Jevreja kaže da bi demokratski principi trebali imati prednost nad vjerskim zakonima. Ali 89 posto ultra ortodoksnih Haredi Jeverja vjeruje da vjerski zakoni trebaju imati prednost.
Većina sekularnih Jevreja kaže da se izjašnjavaju prvo kao Izraelci a onda kao Jevreji, dok Haredi i drugi Jevreji vjernici kažu da se identificiraju suprotno, prvo kao Jevreji a onda kao Izraelci.

IslamBosna.ba