Unesco, agencija UN-a, je proglasio 21. februar internacionalnim Danom maternjeg jezika, stavljajući akcenat na različitost jezika i kultura. Jezik je veoma važan način izražavanja i očuvanja znanja i kulturnog naslijeđa i mora biti zaštićen, tvrdi Unesco.
Ugroženi jezici se nalaze u svim dijelovima svijeta. Unesco-ova lista sadrži 26 jezika koji se govore u Francuskoj  kojima prijeti izumiranje. U Papui-Novoj Gineji, koja se sa više od 800 jezika ponosi najvećim verijetetom govornih jezika, 88 jezika će nestati do kraja vijeka.

Neki jezici se upotrebljavaju u zajednicima od svega nekolko ljudi. Tako je u februaru umrla poslednja žena koja je govorila jezik nekada moćnog Bo naroda, domorodaca sa Andamanskih ostrva u sastavu Indije. Drugi jezici, kao naprimjer njemački, maternji je jezik milionima ljudi. Njemački časopis Deutsche Sprachwelt je pokrenuo kampanju da skrene pažnju da je njemački jezik preplavljen stranim riječima.

Glavnom uredniku Thomas Paulwitzu je riječ “Sale” naročito zapala za oko jer se veoma često može vidjeti u izlozima prodavnica umjesto njemačke riječi “Ausverkauf” – rasprodaja. “Također, to stvara utisak strancima da Nijemcima njihov maternji jezik nije više važan”. Časopis na svojim stranicama objavljuje hiljadu razloga da se govori njemački.

IslamBosna.ba

Leave a Reply

*

captcha *