Zbog jakih kiša koje padaju od amazonske džungle do obale Atlantskog okeana skoro 200.000 ljudi napustilo je svoje domove dok je više hiljada blokirano.

“Teško se probijamo do ugroženih, jer su brojni putevi odneseni u poplavama. Imamo dva helikoptera oružanih snaga dok kamionima i čamcima pokušavamo da dopremo do najugroženijih”, rekao je zvaničnik civilne odbrane u najteže pogođenoj brazilskoj državi Maranhao Abner Ferreira. U državi Maranhao stradalo je osam lica.

Poručnik brazilske vojske Ivar Araujo rekao je da nivo rijeke u jednom od najugroženijih dijelova države Maranhao raste 30 centimetara dnevno i da su do sada uništena dva mosta.

Prema njegovim riječima, u protekle dvije sedmice u pomoć žrtvama poslato je više od 500 vojnika, a skloništa su prepuna. Araujo je dodao da se u jednu školu sklonilo više od 1.000 ljudi.

Brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva nadletio je 5. maja najugroženija područja, gdje je dostavljena hrana nakon čega se sastao sa lokalnim zvaničnicima.

Predsjednik je obećao pomoć za obnovu infrastrukture, ali je izrazio zabrinutost da bi promjena klime možda odgovorna za neuobičajeno jake kišne padavine.

Poplave i blatna klizišta su tokom protekle godine u državi Santa Catarina na jugu Brazila odnijele su više od stotinu ljudskih života, dok je raseljeno 80.000.

Zvaničnici su rekli da se na sjeveru Brazila očekuju nove padavine.

Izvor: Srna

Leave a Reply

*

captcha *