IslamBosna.ba– Prije dvije godine porodica iz Dohe, Katar, postavila je frižider ispred svoje kuće opskrbljen s besplatnom vodom, jogurtom i sokom.
Na frižideru je pisalo: “Uzmite sve što vam je potrebno”. Na ovaj način porodica je pružila velikom broju radnika pristup osvježenju tokom najtoplijih mjeseci u godini.
Sada ova katarska porodica dijeli besplatne iftare na stotinama radnika na istom mjestu uz frižider.
Tokom prošle sedmice veliki broj muškaraca u plavim odijelima je stajalo ispred kuće čekajući zalazak Sunca da bi dobili svoju pladanj sa tanjirima hrane, osvježavajućih napitaka i hljeba prije nego što bi se vratima svojim domovima.
Uz osmjehe radnici su upućivali riječi zahvale i dove porodici.

Među onima koji stoje u redu nalaze se zaštitari i građevinski radnici iz različitih dijelova svijeta, uključujući Nepal, Indiju, Iran, Egipat, Afganistan, Ganu i Filipine.

Govoreći za medije jedan od članova porodice je zamolio je da ne objavljuju njihovo prezime, ona je objasnila da rade u duhu ramazana kada dobra djela imaju više značenja.

“Tokom ljeta zna biti jako vruće i neko zaista treba da se pobrine za ove radnike”, kazala je ona.
Dodala je da porodica također dijelili ručkove i večere tokom cijele godine, ponekad naruče hranu a nekada kuhaju u svojoj kući.

Jedan od radnika, koji je zamolio da ostane anoniman, je kazao da poštuju gest podijele besplatne hrane i osvježenja te da se nadaju da će njihova velikodušnost inspirisati druge porodice.
“Kada ljudi govore o Kataru i radnicima uvijek se fokusiraju na loše stvari. Oni ne govore o dobrim. Oni uvijek kažu da se u Kataru prema radnicima postupa jako loše. Ponekad je to istina, ali ovo je dobra stvar što ova porodica radi za nas. Trebali bismo govoriti o obje strane i fokusirati se na dobro tako da se i drugi potaknu da isto urade”.
On je dodao: “Dolazio sam i kada je samo frižider bio vani, stvarno cijenim to što rade za nas”.
Porodica će nastaviti sa podjelom iftara tokom cijelog ramazana.

IslamBosna.ba