IslamBosna.ba – Porodica šejha Muhammeda el-Arifija je potvrdila da je šejh el-Arifi priveden zbog toga što je kritizirao vozove na Meša’irima u toku hadža. Saudijski informativni portali su prenijeli, pozivajući se na izjave porodice da je šejh el-Arifi dobio poziv iz odjela Ministarstva unutrašnjih poslova i da je, nakon što se javio, zadržan. On se trenutno nalazi u pritvoru Ministarstva.

Porodica je saopćila da njegova kritika na društvenim mrežama upućena protiv vozova na Meša’irima nije jedini razlog zbog čega je priveden, već da postoje i druge stvari.

Ranije je jedan neimenovani saudijski izvor potvrdio da je poznati saudijski daija dr. Muhammed el-Arifi priveden i da se već sedmicu dana nalazi u pritvoru, ali se ta vijest vješto krije kako to ne bi izazvalo turbulencije u saudijskom društvu.

Podsjećamo da se na el-Arifijevom Twitter profilu i dalje pojavljuju različiti postovi, uglavnom sada savjetodavni, što mnogi uzimaju kao argument neistinitosti informacije da je šejh uhapšen. Ali, izvor blizak šejhu je kazao da on lično ne uređuje svoje profile, već to čini administracija stranice.

IslamBosna.ba