Ima status njezina vanjskog teritorija, a stanovnici imaju američka državljanstva i u upotrebi je američka valuta. Portorikanskom vanjskom i odbrambenom politikom upravlja se iz Washingtona, a u ostalim pitanjima ima vlastitu upravu. Portorikanci ne glasaju na američkim izborima i nemaju svoje predstavnike u Kongresu.

Ovo je četvrti put da stanovnici Portorika glasaju o svom političkom statusu. Na prethodna tri, 1967, 1993. i 1998. odlučili su se za ‘status quo’, prenijela je Hina.

U utorak su ponovo izašli na referendum s dva pitanja. Prvo je bilo želite li zadržati postojeći status otoka, a drugo, ako to ne podržavaju, kakvu opciju žele – državnost u sklopu SAD-a, neovisnost ili status suverene zemlje u slobodnom savezu sa SAD-om (što je zapravo veća autonomija). Po podacima sa internetske stranice portorikanskog izbornog povjerenstva, 54 posto birača na prvo je pitanje odgovorilo da žele promjenu. Među ponuđenim opcijama za promjenu statusa, u pridruženje SAD-u u statusu savezne države pobijedilo je sa 61 posto glasova. Odaziv na izbore bio je 80 posto.

Postane li Portoriko 51. savezna država, stanovnici će morati početi plaćati savezni porez, iz čega su trenutačno izuzeti, ali će i dobiti sva prava koja uživaju građani ostalih saveznih država.

Iako rezultat referenduma nije obavezujući za portorikansku vladu, očekuje se da će ona poštivati rezultate i zatražiti pridruženje SAD-u u ime svojih birača. Odobrenje za to moraju dati oba doma Kongresa, a predsjednik Barack Obama najavio je da će poštivati volju portorikanskih birača.

(FENA)

Leave a Reply

*

captcha *