Španski fotograf Samuel Aranda dobitnik je 55. po redu godišnje nagrade World Press Photo za fotografiju Jemenke pod nikabom koja u naručju drži ranjenog brata u proturežimskim demonstacijama, prenijeli su  mediji s konferencije za štampu održane u petak u Amsterdamu.

Aranda je fotografiju objavljenu u New Yorku Timesu snimio u bolnici u jemenkoj prijestolnici Sani u oktobru 2011., u jeku demonstracija protiv predsjednika Alija Abdulaha Saleha.

Žiri je tu fotografiju koja kompozicijom podsjeća na slike oplakivanja  odabrao kao svjedočanstvo bolnog trenutka pokreta Arapskog proljeća što su se 2011. širili  arapskim svijetom i još traju.  

Fotografija »je svjedočanstvo hrabrosti običnih ljudi koji su pomogli stvaranju tako važnog poglavlja u povijesti Bliskog istoka«, obrazložio je žiri, a jedna od članica, američka fotografkinja Nina Berman istaknula je kako se u zapadnim medijima rijetko viđaju žene pod nikabom u tako intimnim trenutcima.

“Ova fotografija vrijedi za Jemen, Egipat, Tunis, Libiju, Siriju, za sve što se događalo u Arapskom proljeću. Ali pokazuje i privatnu, intimnu stranu svega što se zbivalo i prikazuje kakvu su ulogu u tome imale žene, ne samo kao one koje su brinule, nego i kao aktivne sudionice pokreta”, izjavila je druga članica žirija Koyo Kouoh.

Aranda će primiti 10.000 eura na svečanoj dodjeli nagrada u aprilu  u Amsterdamu.

alt

IslamBosna.ba

Leave a Reply

*

captcha *