IslamBosna.ba – Predsjednik turskog Predsjedništva za vjerske poslove Mehmet Gormez kazao je jutros, u svojoj bajramskoj hutbi da Bajram nije za one koji siju nered, prolijevaju krv i unose strah u srca ljudi, bajram je za one koji popravljaju sebe, uspostavljaju red i čine ljudima dobro.

Gormez je jutros održao hutbu i predvodio bajram-namaz u džamiji Ahmet Hamdi Akseki u turskom glavnom gradu Ankari.

On je istakao da muslimani danas. kada dočekuju Bajram, osjećaju i duboku tugu u srcima zbog prolivanja krvi, dodavši: “Dok mi obilježavamo Bajram, u islamskim zemljama eksplodiraju bombe.”

On je dodao: “Koliko jučer, u Bagdadu, iračkoj prijestolnici, ubijen je veliki broj ljudi, a sinoć se dogodila eksplozija u Medini, gradu Allahovog Poslanika, s.a.v.s., gdje je zabranjeno i insekte ubijati.” On je nastavio: “Koliko ljudi je ubijeno tokom ramazana, koliko djece je ostalo jetima, koliko majki je ostalo bez sinova i žena udovica? Dok mi obilježavamo Bajram muslimani u Africi stradaju od nedostatka vode i hrane.”

Na kraju, Gormez je kazao da je Bajram dan u kome muslimani međusobno dijele i tugu isto kao što dijele i radost, pozvavši vjernike da pokušaju pomoći unesrećene i u njihova srca useliti radost.

IslamBosna.ba