Policija je saopštila da je muškarca uhapsila u petak na ostrvu Evia nakon što je Odjeljenje za internet kriminal dobilo na hiljade žalbi iz raznih zemalja širom svijeta.

Fejsbuk stranica na kojoj je ismijevan otac Paisios bila je posvećena “ocu Pasticiosu”, što je aluzija na popularno grčko jelo od tijesta i mljevene govedine – pasticio. Na njemu je monah prikazan sa licem prelivenim pasticiom.

Policija je rekla da je internet stranica, koja je skinuta sa mreže, sadržala “bogohuljenje i uvrede na račun oca Paisiosa i pravoslavnog hrišćanstva u cjelini”.

Otac Paisios, monah koji je živio na planini Atos, na sjeveru Grčke, i umro je 1994. u 70. godini, ima veliki broj sljedbenika u Grčkoj zbog njegovih navodnih proročanskih moći i učenja.

Njegovi sljedbenici tvrde da je prorekao raspad Sovjetskog Saveza, tursku invaziju Kipra i aktuelnu ekonomsku krizu u Grčkoj.

Nemoguće je ovdje ne napomenuti slučaj filma Muslimanska nevinost, i ne napraviti usporedbu, gdje policija i nije bila toliko ažurna u pronalaženju i hapšenju krivca, a pogotovo ne u skidanju spornog sadržaja sa interneta. Valjda je Poslanika Muhameda dozvoljeno vrijeđati, a nekog tamo kaluđera i nije?

Tanjug

Leave a Reply

*

captcha *