Autor B. S. – A. Nu. | Objavljeno 15.10.2011. u 06:10

Razmjeri psihičkog i fizičkog zlostavljanja djece od vršnjaka u školama u Bosni i Hercegovini sve su veći. Neke žrtve, kako smatraju stručnjaci, zbog verbalnog vrijeđanja svojih kolega i školskih drugova zapadaju u fazu depresije. 

Tako je prošle godine zabilježen slučaj učenice devetog razreda jedne banjalučke osnovne škole, koja je pokušala samoubistvo. Direktorica Centra za mentalno zdravlje u Banjoj Luci Ranka Kalinić izjavila je za “Dnevni avaz” da je to samo jedan od slučajeva, a da se sedmično najmanje dvoje djece obrati tražeći pomoć zbog vršnjačkog nasilja.

Popila tablete

– Djevojčica je popila tablete pred kraj školske godine. Nakon ispiranja želuca proslijeđena je kod mene. Trebalo mi je pet susreta da bi uopšte počela govoriti o tome šta je preživljavala – kaže direktorica Kalinić.

Ona je istakla da se sedmično u prosjeku dvoje djece obrati za stručnu pomoć zbog vršnjačkog nasilja. Prošle sedmice radili su s učenicom banjalučke Katoličke gimnazije, koja je zbog stravičnog emotivnog zlostavljanja od vršnjaka zapala u depresiju.

Kalinić objašnjava da se u odjeljenjima stvaraju takozvani klanovi, formirani uglavnom na osnovu materijalnog statusa djece.

– Dijete koje se zlostavlja emotivno dolazi u situaciju da skoro nikako ne komunicira u odjeljenju. U svom iskustvu nailazila sam i na nasilnu djecu, koja su imala osobine poremećaja ličnosti i koja bi u budućnosti mogla postati psihopati. Ipak, najstrašnije je kada je jedno dijete zlostavljano od grupe koja ima nekoliko članova. To je stravično! – istakla je Kalinić.

Česte psovke

Pedagogica Osnovne škole “Grbavica 1” u Sarajevu Nefiza Dautović za naš list kaže da su sve učestalije psovke, ružni komentari i omalovažavanje među djecom.

– Pokušavamo raditi na slobodnom vremenu kod djece. Osnovne i srednje škole institucionalno se najotvorenije bave problematikom vršnjačkog nasilja. Mene je posebno zabrinulo jedno istraživanje o tome šta se djeci savjetuje kada budu izložena situaciji nasilja. Najviše odgovora bilo je “dati im nož”. To je veoma zabrinjavajuće – kaže pedagogica ove škole. 

Izazivanja zbog užine

Da djeca postaju žrtve nasilja i uznemiravanja od agresivnih vršnjaka i u nižim razredima, tvrdi i Mahira Ramić iz Sarajeva, koja kaže da su njenu kćerku Ajlu drugarice izazivale samo zato što na odmoru ne kupuje užinu.

– Zbog toga je cijelu prošlu godinu plakala i nije htjela da ide u školu – kazala nam je Ramić.

(dnevniavazba)

Leave a Reply

*

captcha *