IslamBosna.ba– Želite li da date sadaku? Možda ćete reći ‘sigurno, želim, ali nemam novca? Šta ako vam kažem da postoji način da date sadaku, a za koji nije potreban novac? Zapravo možete čak i preteći bogataše u njihovoj sadaki! Samo je potrebno malo vremena i truda!

Da li ste zainteresovani?

Jedna od stvari koje su ashabi radili jeste da su se takmičili jedan s drugim u činjenju dobrih djela. Čak iako bi radili više dobrih djela od većine ashaba, ako bi bilo nekoliko osoba (ili čak jedna) da čini više od njih, onda bi nastojali da preteknu tu osobu u dobrim djelima. (A između ostalim stvari, često su pitali: Koja stvar je najdraža Allahu?)

Kladim se da ste zainteresovani.

Ispod se nalazi jedan hadis u kojem su se siromasi požalili Allahovom Poslaniku, s.a.v.s. Da li su se žalili na to što su siromašni? Ne! Da li su se žalili zbog toga što nemaju BMW, peterospratnu kuću? Ne! Žalili su se što ne mogu udijeliti u ime Allaha onoliko koliko to mogu bogataši! SubhanaAllah! (To je jedna od osobina koja ih čini daleko boljim od nas.)

I upravo o tome i govorimo!

Ebu Hurejre prenosi da je Ebu Zerr kazao Allahovom Poslaniku, s.a.v.s.: Pretekoše nas bogataši u nagradama, oni klanjaju kao što mi klanjamo, poste kao što mi posimo, a imaju višak imetka kojeg daju kao sadaku, ali mi nemamo imetka kojeg bismo dali u sadaku.

Allahov Poslanik, s.a.v.s., reče: “Hoćeš da  nečemu podučim čime ćeš stići one koje su te pretekli, a niko ne može postići tvoje deredže osim onih koji budu radili poput tebe… Nakon svakog namaza kaži 33 puta Allahu ekber, i kaži 33 puta elhamdulillah, i 33 puta subhanAllah, a na kraju kaži: la ilahe illallahu vahdehu la šerike lehu, lehul mulku ve lehul hamdu ve huve alla kulli šej’in kadir (Nema boga sem Allaha, On nema sudruga, Njemu pripada sva vlast, Njemu pripada sva hvala i On je svemoćan) grijesi će ti  biti  oprošteni grijesi, pa makar ih bilo kao morske pjene.” (Ebu Davud)

To je to. A tako je lahko! Zanemarite svoje izgovore i počnite donirati. Zapravo, vaše džematlije to danas ne rade, tako da ih možete sve pobijediti, u Allahovim očima- sve njih. I to slijeđenjem ovog hadisa.

A nakon što je ovaj hadis izrečen, bogataši koji su u  njemu spomenuti su također čuli za ovaj hadis. I ONI su počeli također na ovaj način donirati! SubhanaAllah, to je baš pravo takmičenje! Pa su se onda siromasi vratili i požalili Poslaniku, s.a.v.s., pa je on kazao:

To je to. A tako je lahko! Zanemarite svoje izgovore i počnite donirati. Zapravo, vaše džematlije to danas ne rade, tako da ih možete sve pobijediti, u Allahovim očima- sve njih. I to slijeđenjem ovog hadisa.

A nakon što je ovaj hadis izrečen, bogataši koji su u  njemu spomenuti su također čuli za ovaj hadis. I ONI su počeli također na ovaj način donirati! SubhanaAllah, to je baš pravo takmičenje! Pa su se onda siromasi vratili i požalili Poslaniku, s.a.v.s., pa je on kazao: To je Allahova blagodat, daje je onome kome On hoće.

A Allahov Poslanik, s.a.v.s., nam je rekao da sadaka ne smanjuje imetak. Tako da možete biti uvjereni da će se sve ovo vratiti- i najmanji djelić.

Pa, šta čekate?

Plan djelovanja:

  • Odaberite vrijeme za zikr. Ako to radite dosljedno, onda će biti uspješno, inšAllah. Odaberite vrijeme poput- kada hodate do automobila; prije izlaska na autoput; u autobusu; dok stojite u redu u prodavnici; nakon namaza; koje god vrijeme da vam odgovara- odaberite ga i budite dosljedni. Dan za danom, iz  mjeseca u mjesec skupljajte nagrade. Prenesite drugima ovaj hadis. Za svako subhanaAllah, elhamdulillah i Allahu ekber koje kažu, vi ćete također biti nagrađeni!
  • Tražite od Allaha, er-Rezzaka, el-Ganija da vas učini bogatim ako je to bolje za vas i da ukloni škrtost iz vašeg srca i učini vas od iskrenih Njegovih robova.
  • Donirajte novac! Ako ste među onima koji su počašćeni imetkom, shvatite da možete biti među onima kojima je obećana najveća nagrada ako ga budete trošili u ime Allaha. Pa trošite ga u Njegovo ime! Čak i ako niste bogati, udijelite mali dio onoga što imate.
  • Nemoj zaboraviti da podijeliš hair!

    Napisao: Muhammed eš-Šerif

    Prijevod i obrada: IslamBosna.ba