IslamBosna.ba- Šejh Salih el-Megamisi spominje interesantnu priču o beduinu koji je jednom prošao pored čovjeka koji je učio Kur’an. Čovjek je učio ajet iz sure el-Ma’ide:

وَالسَّارِقُ وَالسَّارِقَةُ فَاقْطَعُوا أَيْدِيَهُمَا جَزَاءً بِمَا كَسَبَا نَكَالًا مِّنَ اللَّهِ ۗ

Kradljivcu i kradljivici odsijecite ruke njihove, neka im to bude kazna za ono što su učinili i opomena od Allaha!….

Ali dok je učio napravio je grešku na kraju i onda završio ajet sa- “A Allah prašta i samilostan je” (vaAllahu Gafurur-Rahim).

Beduin se iznenađen zaustavi i reče: “Ne mislim da se ajet tako završava”.

Kada je muškarac dvaput provjerio, kako bi zaista bio siguran, uvidio je da je pogriješio pa se ispravio: “A Allah je silan i mudar.” (vaAllahu ‘Azizun-Hakim)

Beduin odgovori: “Da, to je to”.

 وَاللَّهُ عَزِيزٌ حَكِيمٌ

A Allah je silan i mudar. (el-Ma’ide, 38)

Kada su ga ljudi upitali kako je znao, jer u principu beduini nisu ni obrazovan narod ni alimi, on odgovori: “Allah je u Svojoj Svemoći donio odredbu, a onda je prema njemu sudio i prema njoj odsijeca ruka. Ali, da je trebalo da On oprosti i pokaže Svoju milost, onda ruka ne bi trebala da se odsječe”.

SubhanaAllah, njegovo razumijevanje Allaha i Njegovih osobina su bila ispravna i zbog toga je bio u stanju da uoči grešku iako je nije poznavao. I zbog toga, ukoliko iskren rob dobro poznaje svoga Gospodara i poznaje osnove svoje vjere, onda on, inšaAllah, neće lahko zalutati i uvijek će osjećati nelagodu prema stvarima koje nisu dobre, pravilne ili autentične. Allah je očuvao Svoju Knjigu na različite načine, čak i preko ušiju beduina.

Da nam Allah poveća razumijevanje i učvrsti nas na Njegovom putu, amin.

Preuzeto iz predavanja šejha Saliha el-Megamisija

Prijevod i obrada: IslamBosna.ba