Turska Islamska zajednica, Centralno muslimansko Vijeće, Njemačko muslimansko Vijeće i Unija islamskih kulturnih centara, zajedničkom izjavom pozdravili su odluku Poslovnog suda u Berlina, kojom je rečeno da marama nije običan dio odjeće nego individualni vjerski simbol, te da je neprimanje radnika u radni odnos zbog nošenja marame protuzakonito.

“Zabrana nošenje marame ne sastoji se samo u blokiranju integracija, u isto vrijeme diskriminira žene muslimanke. Nadamo se da će i odluke u pojedinim dijelovima Njemačke vezano za zabarnu nošenja marame učiteljicama biti razmotrene”, rekao je zajednički portparol Erol Purlu.

Predsjednik Turske evropske islamske zajednice (AITB) Ihsan Oner izjavio je da se nada da će ova odluka biti primjer i drugima.

“Poslovni sud u Berlinu, odlukom da marama nije odjeća nego vjerski simbol, postavio je temelje za otklanjanje dugogodišnje diskriminacije i nepravde prema muslimankama. Odluka suda je prvi korak na pravom putu i to je primjer za kompletnu Njemačku. Ova odluka je u isto vrijeme odgovor onima koji su muslimane smatrali drugorazrednim i onima koji islam nisu htjeli vidjeti dijelom Njemačke”, rekao je Oner.

(aacomtr)

Leave a Reply

*

captcha *