IslamBosna.ba- Saudijski princ je pozvao svoje amidže da svrgnu kralja Selmana i preuzmu zemlju.

Princ Halid bin Ferhan je uputio poziv princu Ahmedu bin Abduazizu i princu Mukrinu bin Abdulazizu, navodeći da je šteta koju je Selmanova ‘nepravilna, glupa’ vladavina učinila kraljevskoj porodici i Kraljevini je otišla predaleko.

U intervjuu za Middle East Eye, princ Halid koji od 2013. godine ima politički azil u Njemačkoj, je kazao ako se Ahmed i Mukrin ujedine onda ’99 posto drugih članova kraljevske porodice, sigurnosnih službi i vojske bi stalo uz njih”.

Princ Halid je daleko u liniji za nasljeđivanje, ali Rijad je osjetljiv na sve članove bez obzira na pravo nasljeđivanja i sve ih pokušava vratiti u okrilje.

Princ je kazao da nedavne izjave Mamduh bin Abdulaziza, jednog od najstarije žive braće kralja Selmana, ukazuju na ozlojeđenost u porodici.

“U kraljevskoj porodici su previše ljuti”, kazao je princ Halid. “Primio sam ove podatke i pozvao svoje amidže Ahmeda i Mukrina, koji su Abdulazizovi sinovi i koji su visoko obrazovani, dobro upoznati i sposobni da promijene stvari na bolje. Mogu reći da smo mi svi uz njih i da ih podržavamo”.

Ahmed Abdulaziz, bivši zamjenik ministra unutrašnjih poslova i ministar vanjskih poslova, uživa podršku važnih sigurnosnih odjela i plemena, naveo je princ. Mukrin bin Abdulaziz je prvobitno izabran za prijestolonasljednika svog brata Selmana, da bi ga u aprilu 2015. godine zamijenio Muhammed bin Najif, a u junu 2017. godine njega je smijenio Muhammed bin Selman.

Princ Halid je naveo da je dobio veliki broj e-mail poruka od osoba unutar policije i vojske u znak podrške njegovom pozivu. “Primijetio sam da oni pozivaju, a ne zahtijevaju, od princa Ahmeda bin Abdulaziza da preduzme inicijativu za promjenu trenutne situacije”.

Misterija o pucnjavi unutar palate

Poziv na državni udar je došao dok se misterija nastavlja u vezi velike pucnjava koja se čula u aprilu izvan kraljevske palate u Rijadu. Službeno objašnjenje je navelo da su snage sigurnosti oborile ‘igračku dron’.

Ali, anonimni saudijski bloger Mudžtehidd je naveo da je na palatu izvršen napad sa dva SUV-a te da su tokom napada ubijena dvojica napadača, kao i šest pripadnika sigurnosnih snaga.

Muhammed bin Selman (MbS) od pucnjave nije viđen u javnosti što je izazvalo spekulacije u ruskim medijima da je ubijen. Posljednjih dana ured Bin Selmana je objavio njegovo fotografije s regionalnim vođama kako bi se suprotstavili takvim glasinama.

Princ Halid kaže da priča o dronu prkosi zdravom razumu. “Lično vjerujem da to nije bio nužno pokušaj da se sruši Muhammed bin Selman, već čin suprotstavljanja njemu”.

Ali, on je upozorio da će ako Bin Selman ostane na vlasti doći do nemira. “Želio bih reći Evropljanima da situacija u Saudijskoj Arabiji podsjeća na vulkan koji će da eruptira. Ako eruptira, neće samo utjecati na situaciju unutar Saudijske Arabije ili arapske regije već će također utjecati i na vas”.

Saudija je zapaljiva mješavina različitih generacija, plemena, regija i vehabizma. Ako državni udar počne van kraljevske porodice, onda Kraljevina sa svojim strogim vehabijskim učenjem islama može lahko postati središte međunarodnog terorizma, kazao je on.

Princ Halid je kazao da unutar Saudijske Arabije postoje uspavane terorističke ćelije i da je vehabijska ideologija radikalna ideologija. ‘Ovih islamista se najviše plaše Evropljani i Amerikanci”, kazao je on.

“Dakle, ako Saudijska Arabija zapadne u stanje haosa, bit će to globalni haos, i (Saudijska Arabija) će biti izvor terorizma cijelom svijetu jer će podržavati i održavati međunarodni terorizam”.

Porodica se osjeća poniženo

Princ Halid pripada el-Ferhan grani saudijske kraljevske porodice. Ona datira iz 18. vijeka, jer Ferhan jedan od trojice braće Muhammeda bin Selmana, od kojih se Abdulaziz, glavna grana porodice, razvila. Sukob je počeo kada je Halidov otac, koji je poznat kao Crveni princ, zagovarao ustavnu monarhiju.

Stariji članovi kraljevske porodice su pokušali da odbjeglog princa vrate nazad u Saudiju kako bi ga ušutkali. Jedan od njih mu je ponudio mjesto u svome privatnom avionu prilikom zvanične posjete Njemačkoj, što je on odbio.

Princ Halid je dobio politički azil nakon dva mjeseca od dolaska u Njemačku, jer je postojala opasnost od otmice. Njemačka obavještajna služba mu je rekla da njegova sigurnost izvan zemlje ne može biti zajamčena, čak iako putuje unutar EU.

Princ, koji kaže da je u redovnim kontaktima sa drugim prinčevima u Saudiji, navodi da je kraljevska porodica u stanju šoka nakon hapšenja, pritvaranja i zlostavljanja starijih prinčeva, poput Mukrina, tokom čistke koju je krajem 2017. godine naredio kralj Selman i njegov sin Muhammed.

“Bio je to šok za cijelu porodicu jer su istaknute ličnosti porodice zatvorene na ponižavajući način. Bio je to šok za cijelu porodicu. Porodica se sada suočava s potkopavanjem njezinog položaja u očima naroda. I to će neizbježno potkopati njen legitimitet”.

Princ Halid kaže da je antikorupcijska kampanja bila politički motivisana kako bi se eliminisalo bilo kakvo protivljenje starijih, iskusnijih i legitimnih protivnika.

Motivi MbS-a

MbS je tokom prošle godine jako ojačao svoj položaj na vlasti, ali princ Halid kaže da  je dugi niz godina bio obični član porodice i da je kao mladić imao ‘psihološke probleme’.

“U školi je imao psihološke probleme, ne bih previše detaljisao, ali mentalno zdravlje može u potpunosti utjecati na osobu, i to jasno vidim nakon što je došao na vlast i način na koji se bavi politikom odražava njegove psihološke probleme”, kazao je princ Halid.

“Ne bih kazao da je bio  nasilan’, dodao je princ Halid, ‘ali kada je bio mlađi, u kraljevskoj porodici, nije imao status. Bio je obični član porodice. Njegova braća su imala visoke položaje, i imali su utjecaj unutar saudijske vladajuće elite. Naravno, njegovi rođaci su bili stariji, iskusniji, bolje pozicionirani, obrazovaniji i sve ostalo.

Dakle, mislim da je imao psihološke probleme, jer jednog od rođaka koje je uhapsio, kada bi želio da ga vidi, on (MbS) bi morao da zakaže sastanak, a princ bi ga možda primio, a možda ne. To mu je stvorilo psihološki problem i danas se on sveti svojim rođacima”.

Saudija tvrdi da je zaradila 100 miljardi dolara od 300, i više, osoba koje je držala u Ritz-Carlton hotelu u Rijadu.

Ali i nakon puštanja na slobodu, kaže princ Halid, bivši zatvorenici nisu slobodni: umjesto toga imaju na nogama uređaje za praćenje, njihovi mobilni telefoni se prisluškuju i zabranjeno im je putovati van Kraljevine. “Oni žive u jako ponižavajućoj situaciji”, primijetio je on.

U normalnim okolnostima, kaže princ, on bi pohvalio neke reforme koje je uveo MbS, uključujući dozvoljavanje ženama da voze i ograničavanje utjecaja vjerskih vlasti.

Međutim, on je te poteze opisao kao palijativne s ciljem umirivanja Zapada, ignorirajući da je pravi problem Saudije zapravo politički sistem, u kojem kralj ima apsolutnu vlast imenovati sudije, članove Vijeća šure i samu vladu.

“Sastav države će se stalno mijenjati s ličnošću kralja”, kazao je princ. “Gdje je strateški plan države? Moramo imati jasan cilj na kojem radimo. A uloga kralja je da izradi taktički plan koji će nam pomoći u ovim strategijama.

“Saudija je može biti jedna od najvećih država na Bliskom istoku sa više od 30 miliona stanovnika, može biti članica G20, može biti najveći izvoznik nafte na svijetu, može biti zemlja sa najvećim zalihama nafte na svijetu, može imati pravo veta u IMF-u, ali sama država nije ništa više od otjelotvorenja vladajućeg kralja”, kazao je on.

Princ je priznao da je lično ljut na kralja Selmana, koji je kao emir Rijada rukovao porodičnim poslovima. On je kazao za kralja Selmana da je simbol rasizma, rekavši kako je prisilio prinčevog oca da razvede ženu Egipćanku, a također i Halidovu sestru da se razvede od muža Kuvajčanina.

Iako je Kraljevina bila diktatura i prije nego što je Selman došao na prijesto, kaže princ Halid, barem su se položaji na vlasti dijelili, ali danas vlast je u rukama jedne osobe.

Šta je s nedavnom izjavom Bin Selmana, da ga samo smrt može spriječiti da vlada 50 godina?

“Preko vas bih ga htio pitati, da li je potpisao ugovor s Allahom koji će mu dozvoliti da živi 50 godina? Kako to on može jamčiti?”

Autor: David Hearst,

glavni i odgovorni urednik MiddleEastEye

Prijevod i obrada: IslamBosna.ba