U Bosanskom Gvantanamu se nalaze i naša braća po najčvršćoj vezi koji su već više od dvije godine razdvojeni od svojih porodica i bez ikakve mogućnosti da se brane ili da im se dokaže krivica. Nečijom samovoljom proglašeni su „opasnim po nacionalnu sigurnost“, čime je onemogućeno osnovno ljudsko pravo da je svako nevin dok mu se ne dokaže krivica, da ima pravo na fer i korektan postupak pred nezavisnim i nepristrasnim sudom, da mora da zna šta mu se stavlja na teret, odnosno da se brani ili da mu se dokaže krivica. Svaki čovjek ima pravo na potpunu porodicu: muža, ženu i djecu… a supruge i djeca ovih ljudi su kažnjeni razdvajanjem bez ikakvog argumenta.

Zbog svega toga, mi kao građani BiH smo zabrinuti za njihove sudbine kao i naše – svako od nas je potencijalna žrtva samovolje pojedinaca koji proizvoljno oduzimaju državljanstva i brišu građane ove zemlje iz evidencije (ovih dana je preko 120 braće izbrisano), te razdvajaju ih od njihovih porodica ostavljajaći bez ikakvog identifikacijskog dokumenta, a njihove porodice preko noći postaju socijalne kategorije iako to nikad nisu bile.

Ovo je bio povod da se odlučimo na jedan demokratski korak i da vas pozovemo na mirno protesno okupljanje dana 12. 3. 2011. (subota) u 13 sati na Marin Dvoru; ispred zgrade zajedničkih institucija (Parlament), da na miran i dostojanstven način izrazimo svoje nezadovoljstvo i jasno poručimo da ne želimo Gvantanamo u BiH!

Ovo protesno okupljanje bi trebalo da pošalje poruku našim sugrađanima, saborcima, braći, mazlumima i njihovim porodicama da nisu sami i zaboravljeni, da ćemo se mi boriti da se oni sastave sa svojim porodicama. Niko nema pravo neograničeno vrijeme da drugog drži u zarobljeništvu s etiketom “opasnog po nacionalnu sigurnost“, što donosi veliku štetu kako njima i njihovim porodicama tako i društvu u cijelosti.

Molim vas da date svoj doprinos i odvojite sat vremena svog vikenda za ovaj plemeniti čin. Danas su oni tamo – možda već sutra mi. Ujedinimo se protiv zuluma, pokažimo da smo budni i da ne dozvoljavamo da se iko igra s našim životima.

Organizacioni odbor mirnog  protesta: Ne želimo u BiH Gvantanamo!

 

Leave a Reply

*

captcha *