Ekstremno niske temperature i velika količina snijega koji je okovao cijelu BiH mogli bi izazvati eskalaciju problema sa psima lutalicama, kojih je u našoj državi, prema procjenama stručnjaka, nekoliko desetina hiljada.

Kako je za “Dnevni avaz” rekao ugledni kinolog i međunarodni sudija na takmičenjima pasa Refet Hadžić, zbog nemogućnosti da sebi pribave dovoljne količine hrane, čopori pasa lutalica mogli bi početi napadati građane.

Opasni čopori

– Snijeg je psima lutalicama definitivno smanjio životni prostor, zbog čega će biti mnogo više u kontaktu s ljudima. S obzirom na to da su kontejneri, iz kojih psima dolazi glavnina prehrane, zatrpani snijegom, oni će se organizirati u veće čopore da bi pokušali doći do hrane – rekao nam je Hadžić.

Prema njegovim riječima, psi, kao životinje koje u zemlju zakopavaju rezerve hrane, prvo će pokušati doći do toga.

– Hranu pronalaze njuhom, ali imajući u vidu da je na zemlji debeli sloj snijega, teško da će išta moći naći. S obzirom na to da glad u psima, kao i u ostalim životinjama, budi nagon za preživljavanjem, do hrane će pokušati doći na sve moguće načine – kaže Hadžić.

Budući da su se i glodari, koji bi im mogli poslužiti kao hrana, zavukli pod zemlju, Hadžić nam je rekao da bi čopori pasa mogli početi napadati ljude.

– Ljudi inače nisu hrana za pse. Ali, nekoliko dana gladi može natjerati psa na svakakve poteze. Ne moraju vas napasti da bi vas pojeli. Možda ćete uz sebe imati nešto hrane i pas će pokušati doći do toga. Jedan pas vjerovatno vas neće napasti, ali čopori su opasni – pojašnjava Hadžić.

Smrtonosno za ljude

Profesorica na Veterinarskom fakultetu Selma Filipović kazala je za “Avaz” da zbog kontakta pasa s divljim životinjama, koje su u potrazi za hranom sišle u grad, postoji opasnost od zaraznih bolesti.

– Ne želim stvarati paniku, ali postoji mogućnost širenja zoonoza (zarazne bolesti zajedničke ljudima i životinjama, op. a.). Primarno je tu riječ o bjesnilu, koje se prenosi ugrizom i za ljude je smrtonosno, ali i o ehinokokozi, koja se prenosi putem dlake i veoma je opasna za ljude – ističe Filipović.

Vukovi ponovo sišli u Hadžiće

Sve više gladnih vukova silazi u hadžićka sela. Nakon što su lovci u nedjelju odstrijelili vuka usred Žunovnice, jučer su u tom naselju viđena još dva, od kojih je jedan ušao u krug KRO “Komunalac”!

– Radnici su ga primijetili ispred garaža za kamione. Pokušali su ga uhvatiti, ali je uspio pobjeći. Sigurno je tražio hranu. Samo malo dalje odavde mještani su vidjeli i drugog  vuka. Ali, i on je uspio pobjeći – rekao nam je Asim Durmišević, zaposlenik “Komunalca”.

Prije nekoliko dana psi su s Igmana tjerali srndaća sve do naselja. Spas je našao u štali jednog domaćina, ali je ubrzo uginuo, vjerovatno od straha. (R. B.)

Savjeti u slučaju napada psa lutalice

U slučaju napada psa lutalice, kinolog Refet Hadžić građanima je dao nekoliko savjeta o tome kako se ponašati.

Sačuvati pribranost (mahanje rukama dodatno će razdražiti psa) Kontrolirati disanje (psi mogu osjetiti vaše otkucaje srca) Ne uspostavljati kontakt očima Lajanje nije najava napada (psi najčešće laju kada se boje) Najvažnije je da se ni u kojem slučaju ne smije pokušati trčeći pobjeći (u svakom psu tada će proraditi plijenski nagon i sigurno će vast napasti)

(dnevniavazba)

Leave a Reply

*

captcha *