IslamBosna.ba-Predsjednici dvije najveće turske opozicione partije CHP (Republikanska narodna stranka) Kemal Kiličdaroglu i MHP (Stranka nacionalnog pokreta) Devlet Bahčeli saglasili su se da predlože zajedničkog kandidata za naredne predsjedničke izbore koji će se u Turskoj održati u avgustu. Zajednički kandidat najvećih opozicionih partija za predsjedničke izbore bit će Ekmeledin Ihsanoglu, bivši Generalni sekretar OIC (Organizacije islamske konferencije).

Bahčeli je u izjavi povodom prihvatanja ovog prijedloga kazao: “Ovo je vrlo povoljan prijedlog za našu naciju. Zadovoljni smo CHP-ovim prijedlogom vrijedne ličnosti. Otvoreno izjavljujem da ćemo raditi oko ovog imena.”

U međuvremenu, Ihsanoglu je iskazao zahvalnost i uvažavanje ovim dvjema strankama na ukazanom povjerenju istaknuvši da je konsenzus oko zajedničkog kandidata na predstojećim predsjedničkim izborima, gdje će predsjednik prvi put u historiji Turske biti biran direktnim glasanjem, važna prekretnica na putu turske demokratije.

Ekmeledin Ihsanoglu je profesor historije, rođen 1943. godine, oženjen je i otac troje djece. Ostavio je značajan doprinos u oživljavanju islamsko-turske umjetnosti, a posebno kaligrafije.

Radio je kao rukovodilac i koordinator brojnih ustanova i institucija kulture u Turskoj. Godine 2004. Turska ga je predložila za svog kandidata za generalnog sekretara tadašnje Organizacije islamske saradnje (sadašnje Organizacije islamske konferencije) gdje je nakon izbora u kojima je pobijedio kandidate Malezije i Bangladeša i izabran na tu funkciju. Na toj funkciji je ostao do decembra prošle godine kada je na njegovo mjesto došao Saudijac Ijad Medeni.

IslamBosna.ba