Jemenski zvaničnici rekli su prije dva dana da je Saleh otputovao u susjedni Oman, odakle nastavlja za Sjedinjene Američke Države gdje odlazi na liječenje.

Saleh, koji je na vlasti u Jemenu bio više od 30 godina, zatražio je dozvolu za stalni boravak u Omanu, naveo je diplomatski izvor u Muskatu, prenijela je agencija Rojters.

Iz Vlade u Omanu odbili su da potvrde ili negiraju da su primili takav zahtjev, ali su naveli da Oman oklijeva da mu odobri boravak, pošto bi to moglo naškoditi budućim odnosima sa Jemenom.

Administracija američkog predsjednika Baraka Obame dopustila je privremeni boravak Salehu u SAD-u, u nadi da će njihov postupak ublažiti političke tenzije u Jemenu, prenijela je agencija AP.

Jemenski predsjednik odbio je da održi javnu ceremoniju odlaska s vlasti, već se od partijskih funkcionera oprostio iza zatvorenih vrata.

Parlament Jemena usvojio je prije tri dana zakon kojim se Salehu daje potpuni imunitet od gonjenja zbog krvavog obračunavanja s demonstrantima, u zamjenu za odlazak sa vlasti, kako je dogovoreno u sporazumu sa zemljama Zaliva.

(slobodnaevropaorg)

Leave a Reply

*

captcha *