Predsjednici Srbije i Hrvatske, Boris Tadić i Ivo Josipović, ostali su po završetku trilateralnog sastanka na Jahorini, jer su im vremenske neprilike i stanje na putevima u Bosni i Hercegovini onemogućili povratak.

Tadić i Josipović odgodili su povratak u Beograd, odnosno Zagreb, zato što snijeg i niske temperature otežavaju saobraćaj na putevima u tom i drugim dijelovima Bosne i Hercegovine, ali i cijelom regionu.

Na trilateralnom sastanku šefova država Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske u četvrtak na Jahorini razgovarano je o pet aktuelnih tema: saradnji u borbi protiv organiziranog kriminala; zajedničkoj kandidaturi za međunarodna sportska dešavanja; zajedničkom apliciranju na fondove Evropske unije (EU) u cilju bolje prekogranične saradnje; o međusobnom zastupanju u konzularnim stvarima u trećim državama i promjenama graničnog režima po ulasku Hrvatske u EU.

Tadić se ne slaže s Jovanovićem

Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio da se ne slaže sa ocjenama lidera LDP-a Čedomira Jovanovića da je Republika Srpska “genocidna tvorevina”.

       

Odgovarajući na pitanja novinara da li se na sastanku sa članovima Predsjedništva BiH i predsjednikom Hrvatske Ivom Josipovićem na Jahorini izvinio u ime Skupštine Srbije, u kojoj je Jovanović poslanik, Tadić je rekao da “nema potrebe da se on izvinjava jer je to protivno demokratskim principima”.

 

Sudionici sastanka pozdravili su skoro formiranje Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, najavljeno dobivanje kandidatskog statusa za Srbiju te rezultate referenduma po pitanju ulaska u EU koji je održan u Hrvatskoj.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić istakao je da je borba protiv organiziranog kriminala bila prioritetna tema sastanka, prenosi Fena.

“Data je puna politička podrška ovoj borbi te zaključeno da treba pojačati koordinaciju u ovom postupku”, kazao je on.

Zajedničke kandidature za međunarodne sportske manifestacije, zaključeno je, bit će odlučan vid promoviranja Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.

Zajedničke aplikacije za evropske fondove trebali bi biti usmjerene na oblast kulture, sporta i ekologije.

Međusobno zastupanje u konzularnim stvarima je podržano kao doba ideja, a vlade bi bile zadužene da ispitaju sve mogućnosti u svjetlu ulaska Hrvatske u EU.

Vlade da rješavaju probleme

Kada je u pitanju promjena graničnog režima, s obzirom na ulazak Hrvatske u EU, sagovornici su saglasni da će učiniti sve da prelazak preko granice s Hrvatskom i dalje bude s ličnom kartom.

“Mi ćemo kao predsjednici tražiti od vlada da odmah počnu s rješavanjem međudržavnih problema koji dugo stoje neriješeni”, istakao je Komšić.

Predsjednici Srbije i Hrvatske, Boris Tadić i Ivo Josipović su na sastanku na Jahorini dogovorili da će potaknuti svoje vlade ka sklapanju biletaralnog sporazuma o procesuiranju ratnih zločina po mjestu prebivališta.

U Predsjedništvu Bosne i Hercegovine za takvo što nema konsenzusa.

Josipović je dodao da je regija opterećena snažnom kriminalnom strukturom, koja ugrožava ekonomiju, ali i demokratske procese.

Sagovornici su saglasni da će učiniti sve da prelazak preko granice s Hrvatskom i dalje bude s ličnom kartom.

“Naša suradnja u ovom smislu mora biti dodatna ojačana”, rekao je.

Josipović je istakao da je u sve tri zemlje napravljen ozbiljan napredak u oblasti procesuiranja ratnih zločina te da je stav ovih zemalja jedinstven: niko ko je počinio zločin ne smije proći nekažnjeno.

Tadić je u svom obraćanju medijima akcentirao neophodnost jačanja ekonomske saradnje triju država.

Smanjiti tenzije u regionu

“Živimo u vremenu krize, koja zahteva jaču saradnju u oblasti ekonomije i nauke. Ekonomsko pitanje je pitanje svih pitanja“, kazao je.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović istakao je da dobra atmosfera koja je vladala na sastanku dodatno potkrepljuje želju učesnika sastanka da zaključeno počnu i realizirati.

“Vođeni su iscrpni razgovori oko VIP graničnih prelaza i Bosna i Hercegovijna insistira da ih budu barem četiri”, rekao je Izetbegović.

EU je zamorena i ne razmišlja baš previše o proširenju na Zapadni Balkan.

Dodao je da je neophodno raditi i na smanjenju tenzija u regionu i izgradnji infrastrukture.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovije Nebojša Radmanović je kazao da od Hrvatske očekuje da bude ambasador Bosne i Hercegovine i Srbije u EU.

“To neće biti nimalo lako, jer mislim da je EU zamorena i ne razmišlja baš previše o proširenju na Zapadni Balkan”, rekao je Radmanović.

Dodao je da rezultati ovih trilateralnih sastanaka moraju postati vidljivi na terenu i za građane.

Izvor: Agencije

(balkansaljazeeracom)

Leave a Reply

*

captcha *