Od političkih stranaka i njihovih vođa zatraženo da se rješavanju ovoga problema priđe sa maksimalnom ozbiljnošću i što hitnije, saopšteno je iz Službe za odnose sa javnošću Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

U pismu je navedeno da, s obzirom da predloženi kandidat za predsjedavajučeg Vijeća ministara BiH Slavo Kukić nije dobio potrebnu parlamentarnu većinu, koja bi ga potvrdila na toj funkciji, Predsjedništvo BiH, svjesno svoje zakonske obveze da, shodno članu 11. stav 1. Zakona o Vijeću ministara u roku od osam dana ponudi ime drugog mandatara, poziva lidere i rukovodstvo političkih stranaka da odlučno reaguju i nađu rješenje za izbor novog predsjedavajućeg VMBiH.

“Imajući u vidu činjenicu da još ne postoji dogovor političkih stranaka koje imaju zastupnike u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH o parlamentarnoj većini, Predsjedništvo BiH stoji pri stavu da je rješenje za nastalu situaciju da kandidat ili kandidati za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH imaju podršku 22 zastupnika u Zastupničkom domu PSBiH, u koju su uključene entitetske većine”, navodi se u pismu.

Predsjedništvo BiH traži od vođa političkih stranaka koje imaju zastupnike u Parlamentarnoj skupštini BiH da samostalno ili u koaliciji sa drugim političkim strankama predlože kandidata ili kandidate koji imaju takav kapacitet. Uz prijedlog treba dostaviti potpise 22 zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, koje će uključiti entitetske većine, čime će se smatrati da su ispunjeni uslovi za formalnu kandidaturu.

Predsjedništvo BiH će, kako se ističe u pismu, prihvatiti takvu inicijativu političke stranke ili koalicije stranaka i imenovati novog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, te poslati Parlamentarnoj skupštini BiH na potvrđivanje.

“Vodeći računa o činjenici da postoji zakonski rok u kome treba biti dostavljeno ime novog kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, Predsjedništvo BiH traži da se poštuje ovaj rok. Smatrajući da je krajnje vrijeme da se prevaziđe politički zastoj u formiranju izvršne vlasti na nivou BiH, te krene u rješavanje ozbiljnih i nagomilanih pitanja koja su od sudbinskog značaja za budućnost zemlje, Predsjedništvo BiH poziva vođe i rukovodstva političkih stranaka da pokažu političku odgovornost za formiranje novog Vijeća ministara BiH”, nevedeno je u pismu Predsjedništva BiH.

(fena)

Leave a Reply

*

captcha *