Predsjedništvo BiH nije joj odobrilo da pročita pismo o stanju u BiH koje je napisao ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija. Predsjedništvo BiH je utvrdilo – sadržaj pisma ministra Lagumdžije ne odgovara stvarnom stanju u BiH.

Odluka kojom je bh. ambasadorki u UN-u dat nalog da ne pročita pismo koje je Ministarstvo vanjskih poslova jutros uputilo u New York donesena je samo sat vremena prije njenog planiranog obraćanja, prenosi Federalna televizija.

Zanimljivo je da je ministar Lagumdžija tekst pisma Predsjedništvu uputio u petak, poslije isteka radnog vremena, iza 18 sati.

Između ostalog, Lagumdžija je u pismu naveo brojne uspjehe bh. vlasti, te dodao da izvještaj visokog predstavnika, inače jedan od najgorih do sada, daje znakove ohrabrenja?!

Oktobarski izvještaj o napretku BiH se ne može nazvati zadovoljavajućim, stoji u pismu i dodaje se da ipak daje znakove ohrabrenja i pruža politički podsticaj ključnim političkim subjektima u zemlji, navodi FTV.

Kazano je i da će se, u okviru pokrenutog političkog dijalog na visokom nivou, odnosno susreta najviših državnih i političkih predstavnika BiH sa partnerima iz Evropske komisije na kojima se razmatraju uvjeti za napredak BiH u procesu integracije, pokušati u okviru nove runde napraviti politički iskorak i krenuti u pravcu ispunjenja zacrtanih ciljeva.

U kontekstu inicijative za formiranje nove parlamentarne većine i na državnom i na entitetskom nivou u Federaciji BiH, stvarni pomak za ispunjavanje uvjeta za stupanje na snagu SSP-a i predaju kredibilne aplikacije za članstvo u EU-u može se očekivati vrlo brzo nakon formiranja parlamentarne većine, piše između ostalog u odbijenom pismu.

U Ministarstvu vanjskih poslova BiH i Predsjedništvu nisu željeli davati komentare.

 

(bportalba)

Leave a Reply

*

captcha *