IslamBosna.ba– Lokalni mediji i društveni aktivisti su odigrali važnu ulogu u usponu novog saudijskog prijestolonasljednika, Muhammeda bin Selmana, i pada njegovog prethodnika, Muhammeda bin Naifa, prenosi el-Arabi el-Džedid.
List dodaje da je ‘postalo jasno da je medijska podrška bila odlučujući faktor u skrivenoj bitci koja je prostrujala kroz hodnike saudijske kraljevske palate’.

List također dodao da je ‘Muhammed bin Selman mogao, zahvaljujući medijskoj težini koju posjeduje kao i njegovoj razvijenoj mreži odnosa sa javnošću, da pobjedi Bin Naifa i da svoje projekte objavljuje kroz medije, među kojima su rat u Jemenu i plan ‘Vizije 2030’, a također da se usmjeri na pro-Naifov Pokret Sahwa.
Prema istom listu, Bin Selman posjeduje televizijske kanale i novine koje posluju unutar i van Saudijske Arabije, kao i grupu pretplatnika na Twitteru i ‘posebni tim za medije’ koji komunicira sa utjecajnim aktivistima društvenih mreža i koristi tehnike zastrašivanja kako bi postigao svoje ciljeve.

Saudijska zastava nad ‘egipatskim’ ostrvima

Egipatski list El-Masrijun je otkrio da će se saudijska zastava vijoriti nad ostrvima Tiran i Sanafir nakon što je predsjednik Abdulfettah es-Sisi ratifikovao sporazum o predaji dva crvenomorska ostrva svome susjedu.
List je također naveo da neće biti zvanične ceremonije niti proslava predaje ostrva.
List citira egipatskog zvaničnika koji kaže da ‘neće biti novih graničnih procedura između dvije države u vezi Egipćana koji putuju na dva ostrva, niti će biti potrebne ulazne vize”.

SAD je ključna za krizu u Zaljevu

Jordanski novinar i pisac Nidal Mensur, šef Centra za odbranu slobode novinara, je kazao da sloboda medija ne bi trebala biti dio krize u Zaljevu između Katara i Saudijske Arabije i saveznika.
“Ono što me najviše zabrinjava jeste uključivanje medijskih institucija u sukob. Lično, ne mogu prihvatiti i podržati zatvaranje El-Džezire na isti način na koji ne prihvatam pozive na zatvaranje Sky News ili El-Arabije”.
On je dodao u svome tekstu objavljenom u jordanskom listu El-Ga’d. “Masovne medije mogu zbaciti i zatvoriti jedino mase, kada oni svojom voljom odbiju da ih slijede jer više ih ne predstavljaju ili više ne govore istinu”.
“Ono što je sigurno jeste da samo američka administracija ima sposobnost da stimuliše ili pruži rješenja da kontroliše i okonča krizu. Posredovanje Kuvajta, iako značajno, je stiglo u čorsokak i bilo koja arapska ili međunarodna inicijativa je osuđena da kulminira na isti način”.

Novčani problemi Alžira

Sjedinjene Američke Države su smanjile svoju finansijske podršku u Alžiru u okviru strategije administracije Donald Trumpa smanjenja međunarodne pomoći, prenio je alžirski list el-Habar.
Prema prijedlogu budžeta za međunarodnu pomoć u budžetu za 2018. godinu, Alžir će dobiti 1 milion i 800 hiljada dolara, od čega je 1 milion i 300 hiljada dolara namijenjeno za finansiranje programa za održavanje mira i programe reforme sigurnosti, i pola miliona dolara za finansiranje programa za borbu protiv oružja za masovno uništenje i podsticanje granične policije.
Izvješće dostavljeno američkom Kongresu pokazuje da je 2016. godine Alžir dobio 2 miliona 591 hiljadu dolara.

IslamBosna.ba