IslamBosna.ba- Aktivisti na društvenim mrežama su u subotu objavili fotokopiju ispitnog pitanja dr. Abdullaha Mebruka en-Nedžara, profesora na postdiplomskim studijama i upravnika Odjela za privatno pravo na Fakultetu za šerijat i pravo, pri El-Azhar univerzitetu. On postavlja pitanje da li postoji pravna odgovornost mladića, vjerenog sa djevojkom, za koju se potvrdilo da je učestvovala u demonstracijama i da njen otac pripada zabranjenoj organizaciji – aludirajući na Muslimansku braću.

U pitanju stoji: „Mladić je zaprosio djevojku, zatim je prekinuo vjeridbu nakon što je uložio veliku svotu novca koji je dao djevojci da se pripremi za svadbu. Nakon toga je otkazao vjeridbu.“ On dalje navodi da je mladić upitan za razloge otkazivanja vjeridbe pa je kazao da otac te djevojke pripada zabranjenoj terorističkoj organizaciji dok ona izlazi nesmotreno na demonstracije ne obazirući se na to što takve demonstracije – prema njegovim riječima – uništavaju živote i privatnu imovinu ljudi.

On postavlja sljedeća pitanja. U takvoj situaciji da li postoji odgovornost mladića za raskid ovakve vjeridbe? Na kojim temeljima se to temelji i koja je vrsta odgovornosti?

Drugo pitanje glasi: „Je li tim postupkom djevojci pričinjena šteta i da li je obaveza mladića da tu štetu nadoknadi?“

Treće pitanje, izvučeno iz ovog „hipotetičkog“ događaja jeste: „Kako će se nadoknaditi šteta djevojci – naravno, ako je ima – i koji su uvjeti nadoknade te štete.“

Ovaj profesor je od ranije poznat po svojim istupima. Tako da je javno podržao egipatsku glumicu Ilham Šahin, protiv islamskog daije Abdullaha Bedra u vezi njene nemoralne slike iz jednog od njenih filmova, što je šejh Bedr kritikovao.  On se tada oglasio iskazavši glumici punu podršku i zahtjevajući bičevanje šejha Bedra zbog takvih njegovih postupaka. Napominjemo, šejh Abdullah Bedr je zbog toga osuđen na pet godina robije i globu od 20 hiljada egipatskih funti.

IslamBosna.ba