Vijeće ministara (VM) BiH prekinulo je jučer svoju redovnu sjednicu prije usvajanja odluke o privremenom finansiranju državnih institucija, čime je došlo do još jedne blokade u funkcioniranju izvršne vlasti u našoj državi.

Predsjedavajući Vijeća ministara Nikola Špirić kazao je novinarima da će sjednica biti nastavljena tek onda kada Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) provede odluku o raspodjeli viška novca.

Višak prihoda

Špirić je novinarima pojasnio da se radi o 3.196.000 KM koje RAK mora prebaciti Vijeću ministara, a koje su namijenjene za plaćanje usluga kompaniji “Microsoft” za licencu koju koriste.

– Žao mi je što se RAK upustio u tumačenje odluke Vijeća ministara. Na RAK-u je da provodi ovu odluku, jer tim sredstvima gazduje centralni trezor. Nema potrebe da BiH plaća zatezne kamate i kursne razlike zato što postoji višak prihoda nad rashodima. Bilo je čak zahtjeva da se transfer ovih sredstava uslovi ponovnim imenovanjem Kemala Huseinovića na čelo RAK-a – ustvrdio je Špirić.

Odluka danas

S druge strane, iz Regulatorne agencije za komunikacije jučer su odgovorili da odluku o sredstvima donosi Vijeće RAK-a, a ne direktor Huseinović. Kako nam je kratko pojasnio Huseinović u izjavi, Vijeće je predložilo da taj novac bude usmjeren u proces digitalizacije, koji je BiH također obavezna provesti.

– U svakom slučaju, mi ćemo revidirati situaciju i kontaktirati naše vijeće. Sigurno ćemo se izjasniti tokom sutrašnjeg dana (danas, op. a.) – izjavio je sinoć Huseinović za “Avaz”.

Ambasada SAD: Ispuniti obaveze

Na naš upit da prokomentiraju ovu situaciju, iz Ureda za odnose s javnošću Američke ambasade naveli su da vlasti u BiH trebaju ispuniti obavezu koju imaju prema kompaniji “Microsoft”.

– U vezi s tim, upoznati smo s odlukom Vijeća ministara BiH od 15. septembra 2011. godine da se višak sredstava RAK-a upotrijebi u tu svrhu. Koliko je nama poznato, višak sredstava RAK-a i ranije koristio se u slične svrhe. U svakom slučaju, smatramo da Vijeće ministara treba nastaviti s radom – istakli su iz Američke ambasade.

Reagirali su i iz Ureda visokog predstavnika. Portparol OHR-a Oleg Milišić izjavio je za “Avaz” da od Vijeća ministara “očekuju nastavak sjednice u što kraćem roku”.

(dnevniavazba)

Leave a Reply

*

captcha *