Kraljičina izjava je došla kao komentar na kritike Slobodarske stranke (PVV), tačnije islamofobičnog Geert Wilders-a, što je kraljica ušla u džamiju Šejh Zajed u Abu Dabiju noseći maramu preko šešira, PVV zastupnici tvrde da je ona na taj način ”ozakonila ugnjetavanja žena”.

Ministar vanjskih poslova Uri Rosenthal izjavio je novinarima u četvrtak da je uobičajeno da se kraljicu ponaša u skladu s lokalnim običajima kada je u državnim posjetama.

Kraljica Beatrix je navode Slobodarske stranke okarakterisala kao “čistom glupošću”, i da je nosila maramu tokom svojih službenih posjeta Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Omanu kako bi izrazila poštovanje. Zastupnik Laburističke stranke Jeroen Recourt je za kraljičinu izjavu rekao da joj je ‘skliznula s jezika’ jer je kraljica napravila političku izjavu. On je okrivio premijera što ne štiti kraljicu od takvih kritika.

Međutim Rutte je odbacio optužbe, izjavivši da je netačna izjava da kabinet nedovoljno podržava šefa države.

Rutte je izjavio kako kraljica ima potpuno ‘pravo’, te da da komentar Wildersa da je marama simbol ugnjetavanje je suviše općenit. “Ima puno žena koje nose marame, nisu sve potlačene”, rekao je on.

IslamBosna.ba

Leave a Reply

*

captcha *