IslamBosna.ba- Turski premijer Binali Yildirim je kazao na današnjem Mitingu demokratije i šehida u Istanbulu da imam Fethullah Gulen sa sjedištem u Pensilvaniji će biti doveden u Tursku i odgovarati za pokušaj vojnog udara.
Yildirim je obećao da će očistiti zemlju od terorističke organizacije FETO a njihovog vođu Fethullaha Gulena privesti licu pravde.
“Nećemo djelovati osvetnički. Mi ćemo se pridržavati zakona”.
“Neka svi znate, vođa ove terorističke grupe će doći u Tursku i odgovarati za ono što je uradio”, kazao je Yildirim.
“Nećemo praviti ustupke o demokratiji, mi ćemo proširivati slobode. Mi ćemo smanjiti broj naših neprijatelja i povećaćemo broj naših prijatelja i saveznika”.

Premijer Turske je također pohvalio opozicionu Republikansku narodnu stranku (CHP) i Stranku nacionalnog pokreta (MHP) za hjihovu podršku nacionalnoj volji i demokratiji.

Osvrćući se na noć kada je pokušan vojni udar Yildirim je kazao ‘ono što nas ne ubije to nas ojača’.

“Teroristi su obukli uniforme turskih vojnika i pokušali okupirati našu teritoriju. Mislili su da mogu otuđiti volju naroda. Allah zlo preokrene u dobro. Svaki udar koji nas nije ubio, ojačao nas je, kao i ovaj put”, rekao je Yildirim.

 “Zahvaljujući Allahu i zahvaljujući našim šehidimakoji časno leže pod zemljom, danas živimo u ovoj zemlji kao jedno, časno, nezavisno, u bratstvu, jedinstvu i u zajedništvu”-

Premijer Turske se također zahvalio narodu na odbrani demokratije.

IslamBosna.ba