Prvi engleski radni tim za islamske finansije vodiće Ministarstvo za ekonomiju i finansije te Ministarstvo vanjskih poslova. Tim će biti podržan od strane stručnjaka iz bankarskog sektora i Sekreterijata za islamske finansije Ujedinjenog Kraljevstva.

“Očekujemo da svjetsko tržište za islamske finansijske usluge doživi značajan rast u narednim godinama za što moramo raditi više na promociji finansijskog sektora” istakla je Baronesa Warsi iz Ministarstva vanjskih poslova.

“Velike su mogućnosti da se privuku investicije u UK jer potražnja za islamskim finansijama raste od privatnih investitora i državnih fondova”.

Stručnjak za Islamske finansije, Amir Ahmad iz „Pinsent Masons“, kaže da je najava formiranja radnog tima u UK naglasila rastuću važnost islamskih finansija za sve velike finansijske centre.

“London se razvio u glavni svjetski finansijski centar. Islamske finansije su značajno rasle u posljednje dvije dekade i sada je osnovni dio međunarodnog finansijskog tržišta. Odluka Ministarstva ekonomije i finansija naglašava rastuću važnost islamskih finansija i želju Londona da kapital i dalje teče kroz London“.

Ministarstvo ekonomije i finansija je naglasilo da je UK vodeći neislamski centar za islamske finansije, gdje još uvijek nije dosegao svoj vrhunac. Uzimajući u obzir podatke Reutersa, na londonskoj berzi je izdato Sukuk – islamskih obveznica u vrijednosti više od 34 milijarde američkih dolara, međutim Londonu i dalje prijeti konkurencija gradova odakle potiču islamske finansije. Radni tim predstavlja najbolji primjer ambicije da se London postavi kao vodeći finansijski centar koji bi potom privukao još više investicija i u druge grane privrede.

(preporodcom)

Leave a Reply

*

captcha *