IslamBosna.ba- Moje ime je Ismail. Ja sam rumunsko-mađarskog porijekla i živim u Kaliforniji. Postao sam musliman prije gotovo pet godina kada sam imao 17 godina. Sve je počelo dok sam igrao košarku, gdje sam upoznao nekoga ko je još uvijek jedan od mojih najboljih prijatelja. On mi je dao davu i pričali smo o vjeri negdje oko četiri godine. Bio sam kršćanin, a on musliman. Postavljao mi je pitanja na koja nisam stvarno imao odgovore, a na kraju sva ta pitanja su dovela do toga da počnem sumnjati u kršćanstvo.
Otkako sam njega upoznao gajio sam poštovanje prema islamu, i zapravo sam mislio da je jako cool vidjeti kako muslimani prestaju igrati košarku da bi klanjali. Na kraju sam molio i tražio od Boga: Ukoliko je kršćanstvo ispravna vjera neka svi moji prijatelji budu kršćani. Ukoliko je islam prava vjera, onda neka postanem musliman”.
Sedmicu dana kasnije izgovorio sam šehadet na košarkaškom terenu gdje je sve i počelo. Elhamdulillah, to je bila najbolja odluka koju sam donio u svome životu. Prije islama, bio sam jako omiljen u porodici. Bio sam omiljeni rođak, omiljeni unuk, omiljeni nećak, itd. Nakon islama postao sam osoba koju su najmanje voljeli u cijeloj porodici. Baka mi je kazala da više nisam njen unuk, moji rođaci me zovu ‘obožavaocem đavola’, moje tetke, ujaci i stričevi mi šalju na stotine stranica njihovih istraživanja, razgovaraju sa mnom satima pokušavajući da se predomislim. Rekli su mi najomraženije stvari koje možete zamisliti o islamu i o mom voljenom Muhammedu, s.a.v.s., da veliki broj noći nisam mogao spavati zbog tuge. Jako puno sam plakao. Prije islama moja porodica mi je bila sve, puno sam žrtvovao zarad njih da bi mi govorili ove stvari koje me jako povređuju i utječu na mene. Razumijem zbog čega to rade- zbog toga što me vole i što žele najbolje najbolje za mene.Volim svoju majku svim svojim srcem i islam me je naučio da joj budem bolji sin i kako da budem bolji brat mojoj sestri i bratu. Molim Allaha da ih uputi u islam kako bi osjetili mir i spokoj ove prekrasne vjere.
IslamBosna.ba