IslamBosna.ba- Moja supruga je imala pobačaj, kada je jednu večer osjetila iznenadni bol u stomaku. U to doba noći nijedan taksi nam nije htio stati i to me je nerviralo. Odustao sam od karijere inženjera u Larsen&Toubro i počeo sam voziti taksi, besplatno za sve one koji moraju do bolnice. Zarađujem 10.000 rupija mjesečno (255 KM) od putnika, ali moj cilj je da pomognem onima kojima je to potrebno u bilo koje doba dana. Ko god sjedne u moj taksi dobije vizit kartu da me može kontaktirati čak i u tri sata ujutro u hitnim slučajevima i odvest ću ih na odredište.
Događaj koji me je potakao da i dalje radim na ovaj način dogodio se prije nekoliko mjeseci. Oko dva sata ujutro, vidio sam dvojicu muškaraca kako mahnito zaustavljaju taksi. Naravno stao sam i shvatio da je sa njima žena, 75 posto njenog tijela je bilo prekriveno opekotinama. Veliki broj taksista prije mene je odbilo da je preveze svojim vozilima i zbog toga me je srce boljelo.
Dao sam im deku, koju nosim u vozilu, i zamolio sam ih da je prekriju i brzo sam vozio do najbliže bolnice. U sljedećih nekoliko dana provjeravao sam da li je preživjela, i, elhamdulillah, jeste. Mi smo sada prijatelji, i ona mi zahvaljuje zbog te noći.
Kada su se 26. 7. dogodile poplave, ili 26.11., trudio sam se da stignem na mjesta gdje sam bio potreban.
Vjerujem da sve nije u novcu.
Na ranijem poslu sam zarađivao 65. 000 rupija mjesečno (1.657 KM), ali nisam bio sretan kao što sam danas.
Imam 74 godine, govorim 11 jezika, imam djecu koja rade u privatnim firmama i mogao sam da napredujem u karijeri. Ali, do danas sam prevezao više od 500 hitnih slučajeva u bolnicu i dao sam sve od sebe makar da im pružim šansu da prežive. I zbog toga, iako me zauvijek budu zvali običnim taksistom, ja ću to rado i ponosno prihvatiti.
Bombaj, Indija
IslamBosna.ba