IslamBosna.ba- Ammar Bogis je 29- godišnji novinar, pisac, muž i otac 16- godišnjeg posinka. On je uzor u učenju kako se nositi sa nedaćama i preprekama u životu. On je za samo dvije godine naučio napamet Kur’an u dobi od 13 godina i napisao je knjigu o sebi pod pokroviteljstvom američke organizacije za izdavaštvo i distribuciju. On radio za novine El-Medina pet godina, a sada je glavni urednik jednih drugih novina.
Bogis je potpuno paraliziran od svog rođenja u Americi i kreće se pomoću kolica. Jedini dio tijela nad kojim ima kontrolu su oči i njegov izuzetni mozak, jer čak i govori on se suočava sa pojedinim problemima.
13438879_727729263996934_2370926842374414009_nBogis kaže da se u Americi pohađao redovne škole sve do 10. godine, ali kada je došao u Saudijsku Arabiju nije primljen ni u jednu školu. “Bilo je jako teško. Naše društvo ne dozvoljava osobama sa invaliditetom da normalno žive svoje živote, na njih se gleda kao da su hendikepirani ili beskorisni ljudi. U Americi, društvo i vlada, ne vide osobe sa invaliditetom kao beskorisne. Oni pomažu takvim ljudima da postignu najbolje u svom životu, da budu koristan dio društva”, kaže on.

Bogis se počeo obrazovati preko programa učenja na daljinu. Dobio je visoke ocjene u srednjoj školi i odlučio se da upiše univerzitet za novinarstvo u Americi.

“Kada sam se prijavio za novinarstvo na univerzitetu, rekli su mi da je to veoma težak zadatak i da se ne bih trebao prijaviti. Međutim, nisam slušao nikoga. Uradio sam ono što sam želio, i sa mojim sposobnostima i snagom volje sam se dokazao postižući visoke standarde na univerzitetu i počevši sa radom u novinama El-Medina”, kaže on.
Oženio se prije pet godina i izuzetno je sretan u svom životu. Njegov posinak Jussuf Usama Mustafa mu pomaže u radu, poput razgovaranja na telefonu. “Ne osjećam se kao da imam invaliditet, jer imam jako dobru suprugu i sina. Moja supruga zaista jako dobro brine o meni i uvijek gleda na mene kao jakog i izvrsnog supruga”, kaže radosno.
“Moj glavni cilj je prenijeti poruku ljudima u zajednici da nema hendikepa i invaliditeta. Jedini hendikepirani su oni ljudi koji nemaju otvoren um. To je razlog zbog kojeg sam postao novinar”, dodaje on.
On se nikada nije plašio da se pojavi u TV programima ili da ide u bolnice ili škole kako bi podstakao druge osobe sa invaliditetom.
Bogis navodi da mediji trebaju preuzeti odgovornost u isticanju aktivnosti osoba sa invaliditetom kako bi ih ohrabrili. Jaka vjera u Allaha i nastojanje da se slijede Allahovi propisi također će pomoći da osobe sa invaliditetom ostvare svoje snove, kao što je to Bogis iskusio u svom životu.
Poruka koju on prenosi ljudima je: “Mislim da osobe koje su fizički zdrave moraju da sagledaju svoje sposobnosti i snagu i da se udalje od negativnosti. Mislite pozitivno i imajte snažnu volju i vjeru u sebe. Niko vas ne može zaustaviti”.

Blogger Rajan Fevzi na sljedeći način opisuje svoj susret sa Bogisom: “Bila je to nezaboravna noć sa Ammarom Bogisom- međunarodnim govornikom koji je u stanju da učini da razmišljate o blagoslovima koje vam je Allah, s.v.t., dao samo sa jednom rečenicom.

On kaže:
“Moj najveći cilj je da stojim samo 10 sekundi i da se spustim na sedždu samo jedan put prije nego što se vratim u moje prethodno stanje (paraliziran od vrata na dolje)”
Ammar je zapanjio sve u publici svojim prekrasnim učenjem Kur’ana i kaže da je naučio Kur’an za samo dvije godine. On ima poruku koji želi podijeliti sa svijetom i da nema nemoguće stvari ukoliko stvarno pokušamo.

On kaže:

“Mogu jedino koristiti dva organa, oči i jezik, ali ipak me ništa nije spriječilo da se obrazujem i da postignem sve svoje ciljeve, koji je vaš izgovor?”
Ammar čak klanja svih pet dnevnih namaza u mesdžidu, a onda je pogledao u nas i zapitao nas, nakon što smo vidjeli njegovo stanje i čuli njegovu priču, koji je naš izgovor te ne idemo u mesdžid kada imamo noge s kojima možemo hodati?”

IslamBosna.ba