…  poništavanje izbora u Srebrenici odbačen kao nedopušten.

Predsjednik srebreničkog odbora SNSD-a Radomir Pavlović rekao je tada da je žalba napisana na osam stranica i da sadrži mnoštvo argumenata o nepravilnostima u toku i nakon izbora u Srebrenici.

Pavlović je ranije izjavio da za stranke, koje su činile “Koaliciju za Republiku Srpsku”, nisu prihvatljivi izborni rezultati zbog izbornog inženjeringa i velikog broja neregularnosti u izbornom procesu koje su odlučile izborni rezultat.

Prema riječima Pavlovića, predstavnici Koalicije došli su do podatka od oko 3.600 neregularnih ili sumnjivih glasova za Srebrenicu na lokalnim izborima, koji su odlučili izborni rezultat.

Predsjednik srebreničkog SDS-a Momčilo Cvjetinović rekao je ranije da SDS, kao i ostale stranke, koje su činile “Koaliciju za Republiku Srpsku”, stoje iza podnesene žalbe i saglasile su se da žalbu podnese ovlašteni predsjednik koalicije Milorad Dodik kao ličnost od najvećeg autoriteta u Srpskoj.

CIK BiH je 5. novembra odbacio zahtjev “Koalicije za Republiku Srpsku” za poništenje izbora u Srebrenici kao nedopušten, jer prema zakonu politički subjekti ne mogu tražiti poništenje izbora, odnosno niko osim CIK-a ne može naložiti niti zahtijevati poništenje izbora.

Prijedlog predsjednika CIK-a BiH Branka Petrića da Komisija sama donese odluku o poništenju izbora u Srebrenici nije dobio potrebnu većinu glasova, jer su za njega glasala dva člana Komisije, a protiv je bilo pet.

Na lokalnim izborima u Srebrenici srpske stranke podržavale su kandidata SNSD-a Vesnu Kočević za načelnika ove opštine.

(Vijesti.ba)

Leave a Reply

*

captcha *