IslamBosna.ba- Prošle sedmice pred masom punom entuzijazma tokom investicijske konferencije, saudijski prijestolonasljednik Muhammed bin Selman izgledao je ljutit dok je obećavao da će ‘slomiti ekstremiste’ i vratiti ‘umjereni islam’ u Kraljevinu Saudijsku Arabiju. Obećao je ‘mi ćemo ih uništiti, sada i odmah’. Tokom iste konferencije, on je objavio ambicioznu slobodnu zonu od 500 milijardi dolara koja će tranformisati regiju veličine Massachusettsa u futurističko sjedište visoke tehnologije.

Prijestolonasljednik reflektuje ljutnju i frustraciju velikog broja Saudijaca koji dugo čeznu da odstrane utjecaje koji su tako negativno odrazili na zemlju. Čekali smo vođu koji će shvatiti da je ekstremizam, privredni i društveni, loš po zemlju. Države poput Dubaija, koje su tek 1980-tih započele svoj put ka globalnoj popularnosti, pokazuju koliko je Kraljevina, najveća privreda u regiji, izgubila u posljednjih 40 godina.

Znam zašto je mladi princ Muhammed toliko uzrujan. Selefistički vehabizam, reformski pokret unutar islama, koji prevladava zemljom, postao je još više anti-reformistički i ksenofobičniji nakon dva politička zemljotresa koja su potresla Kraljevinu 1979. godine – prvi je kada su selefistički ekstremisti zauzeli Veliku džamiju u Mekki, jedno od najsvetijih mjesta u islamu. A drugi, kada je Ajatollah Homeini preuzeo vlast u Iranu. U Saudijskoj Arabiji, štetni utjecaj ove puritanske struje iz 18. vijeka može se svukuda pronaći- državno sankcionisana vjerska policija može intervenirati čak i u privatnim životima ljudi; obrazovni planovi i programi upozoravaju na kafire ili nevjernike; TV propovjednici se protive pravima žena i manjina, te zabrana stvari poput šaha ili Barbie lutki.

Princ Muhammed ima pravo da proganja ekstremiste. Ali, on ganja pogrešne osobe. U protekla dva mjeseca uhapšeno je na desetine saudijskih intelektualaca, uleme, novinara i zvijezda društvenih medija- od kojih su većina, u najgorem slučaju, blagi kritičari vlade. U međuvremenu, veliki broj članova Vrhovnog vijeća uleme ima ekstremističke ideje. Šejh Salih el-Fevzan, kojeg princ Muhammed jako cijeni, kazao je na saudijskoj televiziji da šije nisu muslimani. Šejh Salih el-Luhejdan, također jako cijenjen, je izdao fetvu da muslimanski vladari nisu dužni da se savjetuju s drugima. Njihova nazadna mišljenja o demokratiji, pluralizmu ili čak o tome da žene voze, su zaštićeni kraljevim ukazom od suprotnih mišljenja ili kritika.

Kako možemo postati umjereniji kad se takvi ekstremistički stavovi tolerišu? Kako možemo napredovati kao narod kada oni koji nude konstruktivne povratne informacije i (često smiješna) razilaženja se protjeruju?

Postoji popularan profil na Twitteru Zatvorenici savjesti koji objavljuje imena i informacije o pojedincima koji su uhapšeni u Kraljevini, a mnogi se sedmicama drže bez ikakve optužbe. Tu možete pronaći njihove stavove- od onih na YouTube pa da internet stranica. Oni su uglavnom na arapskom jeziku, ali uvjeravam vas da se većina zalaže za pluralizam i različitosti unutar islama, čemu se tradicionalni vehabizam potpuno protivi: oni pozivaju na otvorenost, dozvolu razonode, dozvoljavanje ženama da voze i vjeruju u prava manjina; neki su čak otišli toliko daleko da podržavaju okončanje muškog starateljstva nad ženama, što je još uvijek vrlo kontroverzna tema. Ukratko, većina ima stavove koji ih čine idealnim partnerima princu Muhammedu u njegovom ambicioznom planu.

Pa, zašto su uhapšeni? Jedino moguće objašnjenje je da su oni također blago pozivali na politička prava. Istina je, pojedini su tradicionalne vehabije koji dijele ideje uleme iz Vijeća kojeg država štiti, ali, za razliku od njih, oni su izrekli primjedbe reformama prijestolonasljednika. Čak iako se ne slažem s njima, oni imaju pravo da izraze svoje stavove, sve dok ne pozivaju na nasilje.

Možemo li zaista predstaviti uvjerljivu sliku modernog društva, zajedno s robotima, strancima i turistima kada se Saudijci, mnogo milja udaljeni od Neoma, utišavaju? Da li je to doista ‘moderna’ Arabija?

“Ja sam jedan od 20 miliona ljudi, nisam ništa bez njih”, kazao je prijestolonasljednik dok je pokretao svoju ‘Neom’ viziju futurističke Saudijske Arabije. Ali, 72 intelektualca koji se nalaze u zatvoru bez optužbi, kao i mnogi drugi koji imaju zabranu putovanja, vjerovatno se pitaju da li su oni, kao i drugi poput njih, sada prognanici u svojoj zemlji.

Napisao: Džemal Hašugdži

Prijevod i obrada: IslamBosna.ba

***Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku IslamBosna.ba