IslamBosna.ba- Usred eskalacije sukoba između Hamasa i Palestinske samouprave (PA) kojom predvodi Fetah, palestinska novinska agencija Ma’an je objavila kako je došla u posjed nepotvrđenog dokumenta po kojem će nekadašnji vođa Fetaha i politički rival Mahmuda Abbasa, Muhammed Dahlan biti imenovan za predsjednika vlade Gazze kao rezultat pregovora između zvaničnika Hamasa i Dahlana u Kairu.

Dokument pod nazivom ‘Dokument nacionalnog koncenzusa za izgradnju povjerenja’ opisuje sporazum navodno napravljen između zamjenika Hamasovog Politbiroa, Jahje Sinvara i Dahlana tokom razgovora u Egiptu gdje su palestinski zvaničnici uspostavili politički front da se suprotstave PA u koordinaciji sa Dahlanom.

Dahlan, nekadašnji žestoki protivnik vladavini Hamasa u Gazzi nakon njihove pobjede na izborima 2006. godine kada je i došlo do dugotrajnog unutrašnjeg sukoba Fetaha i Hamasa, izgleda kao malovjerovatan politički saveznik Hamasa. Ipak, analitičar ističu da novi odnosi između nekadašnjih neprijatelja predstavljaju Dahlanovo i Hamasovo odbacivanje PA kojeg predvodi Abbas na okupiranoj Zapadnoj obali.

Dokument sadrži 15 tačaka usmjerenih na okončanje pitanja palestinskog pomirenja, uključujući i tačke rješavanja pitanja osvete ili nadoknade koje su nastale tokom Hamasovog i Fetahovog sukoba dugog više od deceniju.

Prema dokumentu, Dahlan će biti šef vlade u Pojasu Gazze, dok će Hamas kontrolisati Ministarstvo unutrašnjih poslova Gazze.

Izvješća nisu potvrdili niti Hamas ili Dahlan.

Novi odnosi sa Dahlanom su također vrijedni pažnje nakon odluke Egipta da pošalje milione litara goriva opkoljenom Pojasu Gazze, nakon što je Izrael, koji već deceniju drži teritoriju pod opsadom, drastično smanjio snabdijevanje električnom energiju na zahtjev PA.

Uprkos tome što PA negira navode, Palestinci i međunarodni kritičari vjeruju da je nedavna politika PA u Gazzi je usmjerena na Hamas kako bi se odrekao vlasti u opkoljenoj priobalnoj enklavi i predao teritoriju PA.

Dahlan, koji živi u egzilu u Abu Dabiju i dalje ima političku moć u regionu, je navodno ubijedio egipatsku vladu da pošalje gorivo Pojasu Gazze kako bi spriječio potpuni humanitarni kolaps.

Međutim, druga izvješća navode da je gorivo isporučeno Gazzi shodno sporazumu da će Hamas raditi zajedno sa egipatskom vladom na sprječavanju militantnih aktivnosti na Sinaju.

Tokom devedesetih godina, Dahlan je vodio nemilosrdnu akciju protiv Hamasa, hapseći na hiljade pristalica Hamasa koji su odbili da priznaju legitimitet novoosnovane PA nakon Sporazuma iz Osla. Ali je 2007. godine pao u nemilost nakon što je Fetah poslije uličnih borbi sa Hamasom protjeran iz Gazze.  Godine 2009. izabran je u Centralni komitet, da bi 2010. godine izbačen nakon što je pokrenuta istraga za korupciju i druge kriminalne radnje.

Dahlana, bivšeg šefa sigurnosti PA, mnogi su smatrali nasljednikom Jasira Arafata. Kada je  Abbas odnio pobjedu, Dahlan je 2011. izbačen iz Fetaha. Nakon toga ga je Abbas optužio za korupciju i nagovijestio da čak ima veze sa Arafatovim ubistvom.

Pošto je Dahlan kritikovao Abbasovo vodstvo i sigurnosne snage PA na Zapadnoj obali, PA je protiv njega pokrenula tužbu zbog klevete. U martu 2014. godine osuđen je u odsustvu na dvije godine zatvora.

IslamBosna.ba