"Mi proizvodimo ovaj specifični stil cipela već 10 godina, siguran sam da su to one", kaže Ramazan Baydan iz Istanbula.

Mada je trenutno nemoguće da se njegova tvrdnja provjeri- proizvođači iz Libana, Kine i Iraka su isto ustvrdili za ove cipele koje postaju najpopularnija obuća na svijetu- narudžbe za cipelama označenim kao Ducati Model 271, a od skora nazvanim "Bush cipele", pristižu iz cijelog svijeta.

Nova serija proizvodnje od 15 000 pari za Irak je krenula u četvrtak. Jedan britanski distributor je zatražio da postane evropski predstavnik kompanije Baydan Shoe Co., sa prvom narudžbom od 95 000 pari, a jedna američka kompanija je naručila 18 000 pari. 4 kompanije iz Iraka se natječu za predstavništvo ove firme u Iraku, gdje je ovaj model prodat prošle godine u količini od 19 000 pari po cijeni od 40 $.

5 000 postera koji reklamišu ove cipele na Bliskom Istoku i u Turskoj poručuju: "Doviđenja Bushu, dobrodošla demokratijo", na turskom, engleskom i arapskom.

Primjećujući ogroman skok u prodaji, Serkan Turk, Baydanov generalni menadžer, kaže: "Bush je poslužio i nekim dobrim stvarima za ekonomiju prije nego je otišao."

Izvor: International Herald Tribune

Leave a Reply

*

captcha *