IslamBosna.ba– Tačno prije 100 godina, otprilike ovih dana, izgubili smo Kuds. Izgubili smo Palestincu. Izgubili smo cijelu regiju. Našli smo utočište u Anadoliji, posljednjoj tvrđavi. Ovdje smo se zaštitili. Izgradili smo sklonište za sve one koji su dolazili iz svih čoškova regije.

Tačno prije jednog stoljeća, odolijevali smo ratovima u Gazzi, selo po selo, u ratovima prolaza, brdo po brdo, žrtvovali smo našu mladost koja je došla iz kraljeva Anadolije. Platili smo visoke cijene u Jemenu, Iraku i Siriji. Branili smo Medinu, branili smo Kabu, branili smo cijelu regiju bez ikakve diskriminacije.

Ovo je ‘krstaški rat’

Znamo da je ovo krstaški rat. Znamo da je ovo invazija usmjerena na cijelu muslimansku teritoriju. Znamo da je ovo rat kojim se islam i muslimani protjeruju iz historije.

Regija se urušila. Muslimanski svijet se urušio. Mi smo se srušili. Oni su uspostavili države stražare, oni su uspostavili represivne režime. Oni su uzeli zemlje, našu historiju i našu čast kao taoce. Uništili su muslimanski svijet od obala Atlantskog do obala Tihog okeana.

Uspjeli smo se oporavti tačno stoljeće kasnije 

Oporavili smo se tačno stoljeće kasnije. Pronašli smo sebe, pronašli smo našu zemlju i našli smo našu historiju i naš karakter. Naučili smo šta znači hodati uspravno, šta znači čast i sloboda, šta znači biti autohton. Počeli smo historijski marš, uzlazni val iz Anadolije, iz Turske. Ponovo smo otkrili naše susjede, našu prošlost, naša zajednička područja, naše gradove, naš civilizacijski identitet i donijeli smo ga do sadašnjosti.

I opet su napali

To je bio marš regije. Bila je to borba za oživljavanje, borba da se preradi historija i ponovo vrate na noge. Bila je to borba za spašavanje naših zemalja, naših gradova, našeg naroda iz stoljetnog tereta na njihovim plećima, lomljenje okova ropstva na nogama i umovima.

Stoljeće kasnije, ponovo su pokrenuli potpuni napad. Zatvarali su Tursku sa svih strana. Napali su sa svojim partnerima unutar zemlje i terorističkim organizacijama izvan. Pokušali su sve kako bi negirali ovaj historijski marš. Ponovo smo suočeni sa novim krstaškim napadom. Gotovo cijeli zapadni svijet je postao jedan front i pokušali su da nas ušute, da nas uguše.

Ako Turska bude na svojim nogama, Kuds će biti zaštićen, Mekka će biti zaštićena, oni to znaju!

Zato jer znaju da ako je Turska na nogama, historija će biti revitalizirana, regija će oživjeti, muslimanski svijet će oživjeti, naši drevni gradovi će oživjeti. Ako Turska bude na svojim nogama, Kuds će biti zaštićen, Mekka i Medina će biti zaštićene, a svako skrbništvo nad regijom će se okončati.

Stoga smo započeli ‘nemilosrdnu borbu’ protiv ovog napada. Okupili smo se kako bismo oslobodili našu zemlju, naš narod, našu regiju i naše gradove još jednom nakon stoljeća. Glasno smo govorili iz Turske cijeloj regiji, muslimanima.

Rekli smo: “Ustanite”. Rekli smo: “Budite uspravni”. Rekli smo: “Zaštite svoje zemlje i gradove”. Rekli smo: “Okončajte stoljetno ropstvo”. Rekli smo: “Pripremite se za novi talas invazije”. Rekli smo: “Ovaj talas namjerava da uništiti muslimanske zajednice i zemlje, budite oprezni”. Rekli smo: “Nije vam više potreban Zapad da vas zaštiti, uradite to sami”. Rekli smo: “Prigrlite svoju vjeru, svoj iman, svoje bratstvo, to će vam biti dovoljna snaga”. Rekli smo: “Kao Turska, bit ćemo u prvom redu ovog fronta, nikada nećemo klečati, nećemo se predati, nećemo izgubiti još jedno stoljeće, i vi učinite isto”. Rekli smo: “Napali su vas unutrašnji izdajnici, prodala vas je tiranska administracija”.

Prodali su Kuds, prodat će, također, Mekku i Medinu

Kuds je prodat. Prva kibla je prodata i predmet je vrlo prljavog sporazuma. Oni koji su kupovali moć u zamjenu za naftu danas pregovaraju o novoj moći žrtvujući Kuds. To je prljavi posao koji vam promovišu kao ‘umjereni islam’, a Kuds je prva žrtva. Oni promovišu strah od Irana i uzimaju Kuds. Sutra, u sklopu istog sporazuma, također će uzeti Palestinu. Sutra, u sklopu istog sporazuma, predat će kontrolu nad Mekkom i Medinom, oni će ga uzeti pod skrbništvo, oni će ga uzeti kao taoce.

Kakav je sporazum između prijestolonasljednika Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) Muhammeda bin Zajeda i saudijskog prijestolonasljednika Muhammeda bin Selmana i Sjedinjenih Država i Izraela? Ove izjave “Mi smo sada prijatelji sa Izraelom”, “Mi smo sada saveznici sa Izraelom”, “Arapsko-izraelski sukob je gotov” su predale Kuds. Kako će sada ikada moći da daju odgovor historiji, muslimanima i svom narodu za ovo?

Arapske ulice ih moraju pozvati na odgovornost za ovu veliku izdaju

Oni koji su predali Kuds ne mogu zaštititi Mekku i Medinu. Oni nemaju takav autoritet, nemaju takvu odgovornost. Srce islama će uskoro biti predmet ovog sporazuma. Ovaj tim vladara je danas sklopio savez sa SAD-om i Izraelom, i ništa neće reći pred uništenjem vlastitih zemalja, a Mekka i Medina će biti taoci.

Arapska zajednica, arapske ulice moraju ih pozvati na odgovornost. Nearapski muslimanski svijet ih mora pozvati na odgovornost. Ko, s  kojim autoritetom i hrabrošću može učiniti Kuds predmetom sporazuma i učiniti ga alatkom za stjecanje vlastite moći? Zar su potlačeni Palestinci jedini koji su odgovorni za odbranu Kudsa?

Rat se premješta u srce islama

Nije li odgovornost Turske, koja se, prije jednog stoljeća, opirala u svakom selu Palestine, nije li odgovornost milijardi onih koji imaju muslimanski identitet? Nije li odgovornost Pakistana, Indonezije, Egipta, Nigerije i Irana?

Muslimani, djeco ove regije, ovih drevnih gradova!

Suočavate se s ogromnom izdajom. Suočavate se s najkritičnijom slikom velike invazije koja se pokreće ponovo nakon stoljeća koja cilja da potisne muslimane iz historije. Oni kažu “Mi ćemo premjestiti rat u srce, centar islama”, oni koji planiraju projekat ‘islamskog građanskog rata’ su se premjestili iz Iraka, Afganistana, Libije, Sirije u srce islama. Oni su se okrenuli prema Kudsu, Mekki i Medini.

Ali Kuds će se za ovo osvetiti

Ali, Kuds će za ovo osvetiti, Mekka i Medina će se osvetiti onima koji su se okrenuli protiv njih. Ovi sveti gradovi će se osvetiti onima koji su ih prodali. Oni će se osvetiti onima koji su ih dali kao taoce. Njihov projekat ‘umjerenog islama’, njihov projekat ‘saveza sa Izraelom’, njihov projekat ‘zajedničkog fronta’ i njihovi projekti ‘nove osovine’ će biti uništeni. Oni koji danas učestvuju u ovoj izdaji će biti na najsramnijim stranicama historije.

“Nemilosrdan otpor’ je jedina opcija, nemamo namjeru izgubiti

Muslimani, djeco ove regije, ovih drevnih gradova!

“Nemilosrdan otpor” je jedina opcija. Nemamo druge mogućnosti nego da svoje zemlje, gradove, sela pretvorimo u tvrđave otpora. Nemamo druge opcije nego da preokrenemo ovaj zli vjetar. Nemamo drugog izbora nego da očistimo zemlju islama od okupacije i izdaje.

Ovo je obračun 21. stoljeća. Nemamo namjeru da budemo još jednom porobljeni, da izgubimo još jedno stoljeće. Nije važno jesu li Arapi, Turci ili Perzijanci u ovom obračunu. Nemamo drugog načina da se borimo nego da ih protjeramo sa ove teritorije.

Ista borba se odvija nakon jednog stoljeća. Suočavamo se s istom invazijom, moramo organizovati iste otpore. Nalazimo se u novoj eri ustanka nakon što smo izgubili prije jedno stoljeće. Nemamo namjeru da izgubimo ovaj obračun.

Otpor je jedina opcija.

Sada je vrijeme za intifadu.

Napisao: İbrahim Karagül,

glavni i odgovorni urednik turskog lista Jeni Šefek

Prijevod i obrada: IslamBosna.ba