Uragan Sandy očekuje se u New Yorku i New Jerseyu, ali se pretpostavlja da bi nakon toga mogao pogoditi i istočnu obalu SAD-a. Budući da če sam uragan doći pod uticaj hladnih zračnih masa sa sjevera i zapada, pretpostavlja se da bi mogao biti historijski u smislu uticaja i štete koju bi mogao izazvati.

Uragan bi mogao izazvati visoke talase. tako da postoji opasnost i od poplava, upozorili su zvaničnici.

Škole i većina drugih javnih ustanova zatvorene su u Washingtonu, New Yorku, Philadelphiji i Baltimoreu, a pored otkazanih više hiljada letova, u prekidu je i željeznički saobraćaj.

Predsjednik SAD-a Barack Obama otkazao je predizborne aktivnosti planirane za naredna dva dana, te upozorio naciju na opasnost od nadolazećeg uragana.

Strana diplomatska predstavništva poduzimaju mjere predostrožnosti, a ambasada Republike Turske formirala je krizni štab u cilju pomoći turskim državljanima tokom ove prirodne nepogode.

Uragan Sandy “zatvorio” je i centralu Ujedinjenih naroda (UN) u New Yorku, koja će biti otvorena kada prođe opasnost od ove prirodne nepogode, saopšteno je iz UN-a.

U New Yorku je na snazi varedno stanje, a izdate su upute o evakuaciji stanovnika pojedinih dijelova grada. Uragan Sandy približava se New Yorku, a njegova trenutna brzina mu je oko 75 milja.

(aacomtr)

Leave a Reply

*

captcha *