Ukrajina razmatra cenzurisanje nekoliko emisija za djecu pošto ih je konzervativna komisija ocijenila kao “realnu prijetnju” za omladinu.

Psiholog Irina Medvedeva navodi da djeca od tri do pet godina “krive lica i šale se pred odraslima koje ne poznaju, smiju se glasno i ponavljaju besmislene fraze na drzak način” poslije gledanja ovakvih emisija.

Ukrajinske novine su u četvrtak izvještavale da su neke od emisija, uključujući Femili Gaja, Futuramu, Pokemone, Simpsone i Teletabise “projekti namijenjeni uništenju porodice, i promovisanju droga i drugih poroka.”

Iako optužbe zvuče pomalo glupo, studija iz 2011. Univerziteta Virdžinija iz Amerike tvrdi da gledanje samo devet minuta Sunđer Boba može negativno da utiče na obraćanje pažnje i sposobnosti učenja kod četvorogodišnjaka.

Neke od optužbi koje je ukrajinska komisija navela u svom izvještaju:

Sunđer Bob: “gej”

Telatabisi: “Namjerno ciljaju na kreiranje nenormalnog čovjeka, koji provodi cio dan ispred televizora sa otvorenim ustima, gutajući sve vrste informacija,” i promoviše “psihologiju gubitnika”.

Šrek: “sadrži sadizam”

Saut Park: “propagira reinkarnaciju”

Japanske anime: “Jasan primjer seksističke propagande”

Studija je zaključila da ti programi predstavljaju “eksperiment velikih razmjera na ukrajinskoj djeci” da bi “stvorili kriminalce i perverznjake”.

 

(vakatba)

Leave a Reply

*

captcha *