– U našoj BiH mi kao Bošnjaci moramo biti avangarda u artikuliranju i propagiranju ideje bosanskog državnog određenja. Nisu svi Bosanci Bošnjaci, ali su svi Bošnjaci Bosanci i zato što su i svi Srbi i Hrvati Bosanci, a ne obrnuto. To ne znači da se Srbima i Hrvatima negira njihova etnička, kulturna i svaka druga pripadnost. Ali nam je zajednička državna, bosanska nacionalnost odnosno državni bosanski identitet. Bosna ima šansu da stane na svoje noge samo sa ovim premisama. Jer, ne možemo ići u Evropu sa različitim imenima. Tamo možemo imati samo jedno ime i prezime, a to je Bosna i Hercegovina – istakao je reis Cerić pred brojnim auditorijem u Narodnom pozorištu u Mostaru.

Naglasio je kako bh. građani moraju imati državu koja će biti otvorena, demokratska i sekularna, te da se u ime te države u Parlamentu donose zakoni demokratskim putem, a nikako na drugi način.

Reis Cerić je još jednom ponovio da su vakufski stanovi ne mogu prodavati promjenom titulara, te je upozorio zastupnike Federalnog parlamenta da dobro razmisle prije nego što dignu ruku za takve zakonske okvire.

– Zna se dobro šta je vakuf. Ovaj zakon koji se najavljuje u Parlamentu, a za kojeg će glasati možda i Bošnjaci, bit će presedan u povijesti islama u zadnjih 1.400 godina. Ja ne bih bio u koži tih koji će za taj zakon glasati. Neka čuju da u svakoj vakufnami piše: proklet bio onaj koji promijeni ijedno slovo iz ove vakufname – rekao je reis Cerić.

Dnevni Avaz

Leave a Reply

*

captcha *